DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. augustā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Rezervēti teju 80% no daudzdzīvokļu māju atjaunošanai paredzētajiem līdzekļiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: ALTUM

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas valsts atbalsta programmā visā Latvijā kopš programmas sākuma 2016. gada martā līdz šim ir iesniegti 568 projektu pieteikumi, kuros kopējā grantos (dāvinājumā) piešķiramā summa pārsniedz jau 120 miljonus eiro. Ņemot vērā līdzšinējo programmas norises gaitu, ar iesniegtajiem projektiem jau ir rezervēti aptuveni 80% no kopējā grantiem pieejamā finansējuma apjoma.

Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas (DME) valsts atbalsta programmu īsteno Attīstības finanšu institūcija ALTUM ar Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu. Līdz šim visaktīvāk programmā projektus mājokļu atjaunošanai ir iesnieguši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji (241 projekts), kam seko daudzdzīvokļu namu iemītnieki Kurzemē (150), Vidzemē (83), Zemgalē (73) un Latgalē (21).

Šobrīd būvdarbi sekmīgi noslēgušies kopumā jau 113 mājās Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Salaspilī, Olainē, Mundigciemā, Tukumā, Valmierā, Jelgavā, Valkā, Ikšķilē, Dobelē u.c. Būvniecības procesā ir vēl vairāk nekā 70 nami, savukārt pārējie projekti ir dažādās īstenošanas stadijās. Pabeigtie projekti uzrāda būtisku enerģijas patēriņa samazinājumu – ja pirms mājas atjaunošanas vidējais enerģijas patēriņš ir 165 kWh gadā, tad pēc renovācijas darbiem tas ir plānots vidēji par 67% zemāks jeb 54 kWh gadā.

Dina Kaupere, ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja:

“Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programma ir guvusi atsaucību no iedzīvotājiem visā Latvijā. Katru mēnesi saņemam vairāk nekā 20 jaunus pieteikumus no mājām, kas vēlas dzīvot labāk un maksāt mazāk par patērēto siltumenerģiju. Līdz ar to programmas finansējums strauji tiek rezervēts un programma tuvojas noslēgumam. Vienlaikus, līdzšinējā programmas norise rāda, ka aptuveni 20% no pieteiktajiem projektiem dažādu iemeslu dēļ netiek īstenoti. Piemēram, netiek iegūts iedzīvotāju balsu vairākums, kas nepieciešams, lai vienotos par aizdevuma saņemšanu. Turpinoties līdzšinējam projektu iesniegšanas tempam, prognozējam, ka 2020. gada pirmā ceturkšņa beigās būs rezervēti visi programmā grantiem paredzētie līdzekļi.

Energoefektivitātes paaugstināšana saviem mājokļiem prasa laiku – katra daudzdzīvokļu nama atjaunošanas projekts no idejas līdz tā veiksmīgam noslēgumam aizņem vidēji 24 mēnešus, no kuriem teju 8 mēneši jāparedz detalizētai projekta izstrādei. Esam gandarīti par ikvienu daudzdzīvokļu namu, kas izvēlas veikt atjaunošanu un bauda uzlabotus dzīves apstākļus, mazākus rēķinus par siltumu un īpašuma apsaimniekošanu.”

Kā zināms, lai uzlabotu daudzdzīvokļu māju tehnisko stāvokli un energoefektivitāti, kopš 2016. gada marta Latvijā tiek īstenota daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas programma, kuru izstrādāja Ekonomikas ministrija un ievieš ALTUM. ALTUM sniedz daudzpusīgu atbalstu šajā programmā – piešķir grantus, aizdevumu garantijas, aizdevumus projekta realizācijai, kā arī bezmaksas konsultācijas pirms un projekta gaitā. Līdz pat 50% no izmaksām, kas tiek ieguldītas māju energoefektivitātes uzlabošanā, tiek segtas no ES fondu līdzekļiem; pārējās izmaksas jāsedz dzīvokļu īpašniekiem pašiem vai piesaistot bankas aizdevumu. Svarīgi atgādināt, ka dzīvokļu īpašniekiem nav jāieķīlā savi dzīvokļi.

Programmai no Eiropas Reģionālās attīstības fonda pieejami 156 miljoni eiro. Piesaistot komercbanku finansējumu, kopumā šīs programmas ietvaros daudzdzīvokļu māju atjaunošanā kopumā tiks ieguldīti aptuveni 300 miljoni eiro.  

Plašāka informācija par šo ALTUM valsts atbalsta programmu pieejama šeit.

Par ALTUM

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 2017. gada jūnijā ALTUM saņēma starptautiskās kredītreitingu kompānijas Moody’s ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 valsts kapitālsabiedrībai, kas apliecina ALTUM stabilo finanšu situāciju. Savukārt 2017. gada 24. oktobrī ALTUM obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. ALTUM saņēma Nasdaq Baltic Awards 2019 balvu nominācijā “Biržas gada notikums Latvijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI