DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. augustā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Redzot zemessargu pārliecību un drošumu, Latvijas robežas neviens neaizskars

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 23. augustā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Zemessardzes komandieris pulkvedis Egils Leščinskis piedalījās Zemessardzes 28. gadadienai veltītajos pasākumos Kuldīgā un O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā “Airītes”, Saldus novadā.

“Zemessardze un ikkatrs zemessargs simbolizē vairākas lietas. Pirmām kārtām jūs simbolizējat principu, ka nevarat citādi, kā stāvēt šeit. Stāvēt formas tērpos, stāvēt par Latvijas valsti, stāvēt par mūsu tiesībām uz brīvību, stāvēt par mūsu valsts demokrātisko pārvaldes sistēmu. (..) Jūs simbolizējat arī gadsimtiem ilgu latviešu tradīciju, kur jebkurš pilsonis ir ne tikai civilpersona, bet vienlaikus arī karavīrs,” uzrunājot zemessargus O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā “Airītes”, atzina A. Pabriks.

Aizsardzības ministrs arī pauda, ka ģeopolitiskā situācija nav vienmēr bijusi  latviešiem labvēlīga, raugoties no pārspēka viedokļa. Viņaprāt, svarīga ir latviešu motivācija: “Jūs kā pilsoņi un pilsones, kā zemessargi, pasakiet visiem citiem, kas domā, kāda ir Latvijas valsts nākotne, ka jūsu motivācija ir augsta un esat ikdienā gatavi iestāties par Latviju. Pasakiet, ka esat gatavi X stundai, kura, cerams, nekad nepienāks! Redzot pārliecību jūsu acīs un drošumu jūsu sirdīs, neviens mūsu robežas neaizskars.”

“Es personīgi un arī Latvijas valsts valdības vārdā pateicos jums par to, ka ziedojat savu laiku Latvijas valstij, Latvijas tautai, Latvijai, latviešiem. Turpiniet tā darīt, turpiniet ar savu piemēru rādīt ceļu jaunajai paaudzei!” uzrunā aicināja A. Pabriks.

Tāpat Zemessardzes komandieris pulkvedis E. Leščinskis, uzrunājot klātesošos, norādīja uz Zemessardzes nozīmīgumu Latvijas valsts neatkarības garantēšanā, kā arī uzsvēra tās piedzīvoto attīstību.

“Šis ir gads, kad atzīmējam mūsu aizstāvju izcīnīto neatkarību, 80 gadus kopš Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas, kā arī 30 gadus kopš Baltijas ceļa akcijas. Tāpat šodien 28 gadi aprit Zemessardzei, kas tika izveidota ne pārāk vieglā laikā Latvijai. Mums tolaik bija jāsaprot, ka ne vienmēr spēsim aizstāvēt savu valsti neapbruņoti. Šodien varam būt lepni, ka esam šīs organizācijas sastāvdaļa – Zemessardze ir viens no kritērijiem mūsu neatkarībai. Tagad Zemessardze piedzīvo ļoti strauju izaugsmes periodu, kas saistīts ar pašreizējo dinamisko situāciju pasaulē. Taču mums uz to jāraugās pozitīvi, jo kļūstam stiprāki un gudrāki. Pateicos visiem Zemessardzē – gan tās pirmajiem biedriem, gan arī tiem, kas pievienojušies šo 28 gadu laikā. Vēlu mums visiem izaugsmi un nostiprināšanos,” sacīja pulkvedis E. Leščinskis.

Zemessardzes 28. gadadienai veltītajā pasākumā O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā “Airītes” zvērestu šodien deva jaunie zemessargi, kuri dienēs Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes vienībās. Pasākuma laikā Zemessardzes 4. Kurzemes brigādei arī tika nodots O. Kalpaka bataljona Latvijas Neatkarības rotas karogs. Tāpat par sasniegumiem dienestā tika apbalvoti Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes karavīri, zemessargi un Zemessardzes veterāni.

Pasākumu programma šodien sākās ar Zemessardzes 28. gadadienai veltītu svētbrīdi Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kura laikā tika iesvētīts O. Kalpaka bataljona Latvijas Neatkarības rotas karogs.

Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes štāba un Zemessardzes 45. kaujas nodrošinājuma bataljona teritorijā Ventspils ielā 102, Kuldīgā šodien varēja vērot videoprojekciju “Ieskats Zemessardzes dibināšanas pirmsākumos”, kura tapusi sadarbībā ar Kuldīgas novada muzeju. Tāpat pasākuma laikā varēja apskatīt militārās tehnikas izstādi un nobaudīt lauka virtuvē gatavotas pusdienas. 

Zemessardzes 28. gadadienai veltītajos pasākumos Latvijā šodien piedalījās arī Igaunijas Zemessardzes (Kaitseliit) komandieris brigādes ģenerālis Riho Uhtegi (Riho Ühtegi) un Lietuvas Zemessardzes (KASP) komandieris pulkvedis Dainius Pašvenskas (Dainius Pašvenskas). 

Šodien visā Latvijā jau tradicionāli norisinās arī zibakcija “Esmu zemessargs”, kuras laikā zemessargi ir aicināti ierasties darba vietā kaujas formas tērpos, demonstrējot, cik daudz Latvijā ir zemessargu un radot svētku sajūtu Zemessardzes 28. gadadienā. Mirkļa birka (tēmturis), komunicējot sociālās saziņas tīklos: #esmuzemessargs. Mirkļa birka, komunicējot sociālās saziņas tīklos par Zemessardzes 28. gadadienu: #Zemessardzei28.

Pārliecība par tautas pašaizsardzības organizācijas nepieciešamību radās 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko Nacionālo bruņoto spēku struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas Republikas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Zemessardzē uzņem Latvijas pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, bet nav vecāki par 55 gadiem. Informācija par prasībām uzņemšanai Zemessardzē ir atrodama Zemessardzes mājas lapas www.zs.mil.lv sadaļā – Pievienojies.

Lai vienkāršotu pieteikšanos dienestam Zemessardzē un veicinātu atgriezenisko saiti ar iedzīvotājiem, darbu sācis arī Zemessardzes vienotais diennakts tālruņa numurs – 1811.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI