DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Noziedzība

Ventspils iecirknī šogad ir reģistrētas 72 zādzības no privātmājām un to teritorijām

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī šogad ir reģistrētas jau 72 zādzības no privātmājām un to teritorijām. Jāatzīst, ka ja īpašumos, no kuriem notika zādzības, būves būtu aprīkotas ar kvalitatīvām piekaramām atslēgām un slēdzenēm, izturīgiem un labas kvalitātes logiem, kā arī caur logiem nebūtu redzamas iekštelpās esošās vērtīgās mantas, daļa no zādzībām, iespējams, nebūtu notikušas.

Analizējot reģistrēto iesniegumu skaitu par zādzībām, redzams, ka laika posmā no 2019. gada 1. janvāra līdz 31. jūlijam Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirknī reģistrētas 72 zādzības no privātmājām un to teritorijām. 45 gadījumos zādzības izdarītas Ventspils pilsētā, savukārt 27 gadījumos – Ventspils novadā (seši gadījumi Vārves pagastā, pa četriem gadījumiem Puzes, Tārgales un Užavas pagastos, pa trīs gadījumiem Popes un Ugāles pagastos, divi gadījumi Ziru pagastā, kā arī viens gadījums Usmas pagastā). Ventspils pilsētā 27 zādzības notikušas Ventas kreisajā krastā, savukārt 18 – Ventas labajā krastā jeb Pārventā. Ventas kreisajā krastā zādzības no privātmājām, to teritorijām koncentrējas rajonos: Kuldīgas iela, Zvaigžņu iela, Inženieru iela, Saules iela, Lielais prospekts (piecas zādzības); Jūras iela, Kuldīgas iela, Lielais prospekts, Saules iela (piecas zādzības). Pārventā zādzības no privātmājām, to teritorijām koncentrējas rajonos: Usmas iela, Abavas iela, Tārgales iela, Rindas iela (sešas zādzības), Tārgales ielas rajonā posmā no Ugāles ielas līdz R. Blaumaņa ielai (četras zādzības), kā arī Depo un Lokomotīves ielu rajonā (trīs zādzības). 15 gadījumos zādzības notikušas no privātmājām, 11 gadījumos no garāžām un šķūņiem, četros gadījumos zādzības izdarītas no privātmāju pagalmiem, vienā gadījumā no pirts. Februārī bija reģistrētas 11 zādzības no privātmājām, martā un maijā bija reģistrētas pa deviņām zādzībām no privātmājām, janvārī un jūnijā reģistrētas pa piecām zādzībām, savukārt jūlijā reģistrētas trīs zādzības no privātmājām.

20 gadījumos zādzības izdarītas, uzlaužot ārdurvis, to slēdzenes, 11 gadījumos iekštelpās iekļūts pa logu, to sabojājot, vai brīdī, kad tas atrodas atvērtā stāvoklī, kā arī desmit gadījumos īpašumos zādzības nolūkā iekļūts pa neaizvērtiem vārtiņiem vai arī neaizslēgtām ārdurvīm. Zādzību rezultātā tiek nozagti mobilie telefoni, televizori, transportlīdzekļu detaļas, velosipēdi, metāla izstrādājumi, dārza tehnika, elektroinstrumenti, būvmateriāli, mēbeles, briežu ragi, degviela, pārtika, malka.

Jāatzīst, ka ja īpašumos, no kuriem notika zādzības, būves būtu aprīkotas ar kvalitatīvām piekaramām atslēgām un slēdzenēm, izturīgiem un labas kvalitātes logiem, kā arī caur logiem nebūtu redzamas iekštelpās esošās vērtīgās mantas, daļa no zādzībām, iespējams, nebūtu notikušas.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas priekšnieks Gatis Belovs aicina privātmāju īpašniekiem nožogot sētu ar pietiekami augstu un izturīgu žogu, kā arī slēdzamiem vārtiem, kurus vienmēr turēt aizvērtus un aizslēgtus. Tāpat aicinājums nodrošināt, lai no kaimiņu puses īpašumu varētu labi pārskatīt un viegli pamanīt sētā svešiniekus, pagalmu aprīkot ar nakts apgaismojumu, ideālā gadījumā ar kustības sensoriem, tāpat uzstādīt signalizāciju un videonovērošanu, kā arī noteiktās vietās izvietot brīdinājuma zīmes par to esamību.

Nevajadzētu atstāt pagalmā vērtīgus priekšmetus, kā arī no ārpuses labi redzamās vietās mājā nevajadzētu uzglabāt vērtīgas lietas.  Aicinājums ēkas aprīkot ar izturīgiem, labas kvalitātes logiem, tiem uzstādīt aizvelkamus aizkarus/žalūzijas izmantošanai iestājoties tumšajam diennakts laikam. Dodoties prom, nevajadzētu aizmirst aizvērt visus logus, arī ēku otrajos stāvos. Ārdurvis vēlams ierīkot divas, no kurām vienas ir no metāla ar durvju actiņu un kvalitatīvām slēdzenēm (vēlams divām), tās vienmēr turēt aizslēgtas, pat atstājot mājokli bez uzraudzības uz īsu brīdi. Ilgstošas prombūtnes laikā iesakām palūgt uzticamam kaimiņam pieskatīt mājokli un nepieciešamības gadījumā ziņot par aizdomīgām situācijām. Tāpat nav noslēpums, ka arī īpašuma drošību uzlabo suņa klātbūtne – būtu pat vēlams izvietot noteiktās vietās brīdinājuma zīmes par īpašumā esošu suni.

Valsts policijas amatpersonas zādzību no privātmājām novēršanas nolūkā īsteno to rajonu apsekošanu, kurās koncentrējas zādzības no privātmājām un veic to drošības novērtēšanu, atstājot aizpildītu informatīvu materiālu “Veido savu mājokli drošu!”, kā arī veic preventīvas pārrunas ar privātmāju iedzīvotājiem par mājokļa drošības jautājumiem.

Valsts policija aicina piefiksēt savā īpašumā esošo mantu pazīmes, veikt to fotofikāciju, saglabāt iegādi apliecinošus dokumentus u.c., lai, ja rastos tāda nepieciešamība, piemēram, zādzības gadījumā, varētu šo informāciju, fotoattēlus un iegādes apliecinošus dokumentus uzrādīt Valsts policijai, lai mēs varētu tās atpazīt un atrast.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI