DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LR iesniedz informatīvo ziņojumu par attīstību un situācijas stabilizāciju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

12. augustā Latvijas Radio kapitāldaļu turētajam Nacionālo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) iesniedza informatīvo ziņojumu par Latvijas Radio darbības stratēģijas 2019. – 2022.gadam ieviešanu un situācijas Latvijas Radio stabilizāciju. Ziņojumā iekļauts izklāsts par izveidojušos krīzes situāciju un ilgstoši nerisinātajām problēmu jomām, kā arī sniegta informācija par LR vidēja termiņa darbības stratēģijā paredzētajiem attīstības virzieniem un pasākumiem un tiem nepieciešamo finansējumu vidējam termiņam. Latvijas Radio arī aicinājusi sagatavot un valdības, pārrauga un sabiedrisko mediju starpā parakstīt Memorandu par finansējuma paaugstināšanas grafiku vidējam termiņam sabiedriskajiem medijiem.

Informatīvajā ziņojumā detalizēti skaidrota situācija Latvijas Radio un paveiktais 2019. gadā, kā arī sniegts redzējums par Radio turpmāko attīstību – skaidroti stratēģijas rīcības virzieni, tostarp satura attīstība, īpašu uzsvaru liekot uz kanālu sadarbību un pētnieciskās un dokumentālās žurnālistikas attīstību, multimediālā satura attīstība, tehnoloģiju un infrastruktūras stiprināšana un attīstība u.c. Tāpat nosaukti veicamie pasākumi darbības efektivitātes paaugstināšanai un strukturālo reformu īstenošanai.

Kopējais finanšu pieprasījums satura stabilizācijai un 2019.gada sabiedriskā pasūtījuma izpildei plānotajā apmērā 2019.gada pēdējos 4 mēnešos ir 129046,1 eiro. Līdzekļus lūgts piešķirt no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”. Savukārt, lai stabilizētu situāciju un nodrošinātu Latvijas Radio darbību, noradīts uz nepieciešams atbalstīt 2020.gada budžeta prioritāro pasākumu, nodrošinot budžeta pieaugumu atlīdzībai un kapacitātes stiprināšanai 989,4 tūkstošu eiro apmērā 2020. gadā un 1,1 miljona eiro apmērā turpmākajos gados.

Lai stabilizētu situāciju un nodrošinātu Latvijas Radio darbību vidējā termiņā, Latvijas Radio informatīvajā ziņojumā norāda uz nepieciešamību Kultūras ministrijai sadarbībā ar NEPLP, Latvijas Radio un Latvijas televīziju sagatavot Memoranda projektu starp NEPLP, kultūras ministru un Ministru prezidentu par sabiedrisko mediju finansējuma paaugstināšanas grafiku atbilstoši Latvijas mediju politikas pamatnostādnēs noteiktajiem 0,19% no IKP, atsevišķi nosakot investīcijas un attīstībai nepieciešamo līdzekļu plānojumu.

Informatīvajā ziņojuma norādīts, ka stratēģijas īstenošana pilnā apmērā ir iespējama vienīgi tad, ja valsts budžeta finansējums Latvijas Radio tiek pakāpeniski palielināts, atbilstoši Eiropas Savienības valstu vidējam rādītājam un Latvijas politikas plānošanas dokumentos noteiktajam. Latvijas Radio stratēģijas īstenošanai no pašu līdzekļiem plāno novirzīt ap 2,8 miljoniem EUR, pieņemot, ka, atbilstoši Saeimas lēmumam, Latvijas Radio iziešanai no reklāmas tirgus 2020.  -2022.gados tiks piešķirts papildus valsts budžeta finansējums kopumā 8,9 miljonu EUR apmērā. Kopējais papildu nepieciešamais valsts budžeta finansējums stratēģijas īstenošanai četru gadu periodam ir 30 981 101 EUR. Lielāko papildus finansējuma daļu veido līdzekļi, kas nepieciešami LR ēkas Rīgā, Doma laukumā 8, kompleksai renovācijai, taču nepieciešamā finansējuma apmērs ir atkarīgs arī no tā, kāds renovācijas modelis tiek izvēlēts. Stratēģijas īstenošanai nepieciešamā finansējuma aplēses ir indikatīvas, un tās tiek precizētas ikgadējos budžeta pieprasījumos.

NEPLP informatīvo ziņojumu ir iesniedzis Kultūras ministrijai, kura to, kā par mediju politiku atbildīgā ministrija virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI