DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Pateicoties Valsts drošības dienesta darbam, mūsu valsts turpinās būt drošībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Valdība un Saeima augstu novērtē Valsts drošības dienesta darbu, un esmu pārliecināts, ka, pateicoties šīs iestādes darbam, mūsu valsts turpinās būt droša,” piedaloties Valsts drošības dienesta simtajai gadadienai veltītajā pasākumā sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs norādīja, ka bez Valsts drošības dienesta Latvijas valsts nespētu pastāvēt, jo bez savlaicīgas informācijas iegūšanas politiķi, nespēj pieņemt pareizus lēmumus. Tāpat A.Pabriks pauda gandarījumu par Valsts drošības dienesta augsto darba kvalitāti, kas ne tikai palīdzējusi valsts drošībai, bet gan arī cēlusi tās prestižu starptautiskā līmenī.

Valsts drošības dienests, kas sākotnēji kā Valsts drošības departaments dibināts 1919.gada 11.augustā, ir viena no trim valsts drošības iestādēm Latvijā. Tas ir pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienests, kas iegūst informāciju no dažādiem avotiem, analizē to, informē Latvijas valsts augstākās amatpersonas par identificētajiem riskiem nacionālajai drošībai, kā arī veic darbības to neitralizēšanai.

Valsts drošības dienesta darbības pārraudzību veic iekšlietu ministrs, operatīvās darbības pasākumu un pirmstiesas izmeklēšanas procesu likumību uzrauga Ģenerālprokuratūra, bet parlamentāro kontroli pār Valsts drošības dienesta darbību nodrošina Saeimas Nacionālās drošības komisija.

Pēc Latvijas Republikas neatkarības pasludināšanas 1919. gada 11. augustā darbu uzsāka pirmais civilais pretizlūkošanas un iekšējās drošības dienests -Valsts drošības departaments. Valstī norisinoties karadarbībai, 1919. gada 1. novembrī tas tika izformēts un lielākā daļa dienesta darbinieku tika pārcelti uz Latvijas armijas Izlūkošanas daļu. Šajā laikā tika izveidota Kriminālpolicijas 5. (politiskā) pārvalde, kura pārņēma Valsts drošības departamenta funkcijas.

Pēc valstiskuma atgūšanas 1991.gadā tika sākta specdienestu sistēmas atjaunošana. 1991.gadā tika izveidots Informācijas departaments, kas veica izlūkošanas un pretizlūkošanas uzdevumus. Vienlaikus, lai aizsargātu jaunizveidoto Latvijas valdību, tika izveidoti Latvijas Republikas Drošības dienests un Valdības apsardzes dienests.

1994.gadā tika pieņemts Valsts drošības iestāžu likums, kas precīzi noteica Latvijas specdienestu kopumu un to tiesisko statusu. Tā rezultātā Valsts Ekonomiskās suverenitātes aizsardzības departaments tika reorganizēts un izveidota Drošības policija. Ar grozījumiem Valsts drošības iestāžu likumā, kuri tika pieņemti 2018. gadā, no 2019. gada 1. janvāra Drošības policija tika pārsaukta par Valsts drošības dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI