DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

NMPD mediķi aicina Aglonas svētku apmeklētājus un svētceļniekus saudzēt savu veselību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 12. līdz 15. augustam svētvietā Aglonā pulcēsies tūkstošiem ticīgo, lai svinētu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkus. Neatkarīgi no tā, vai uz Aglonu iecerēts doties svētceļojumā kājām vai paredzēts apmeklēt tikai svētku centrālos pasākumus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina cilvēkus saudzēt savu veselību un rūpēties par to.

Par savu veselību īpaši jādomā tiem, kuri slimo ar kādu hronisku saslimšanu. Dodoties uz svētvietu, noteikti jāievēro veselības stāvoklim atbilstošs režīms un jāņem līdzi sev nepieciešamie medikamenti – gan ikdienā lietojamie, gan krīzes brīžiem paredzētie. Bet, ja saslimšanai tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, kabatā jānēsā zīmīte, kurā norādīts vārds, uzvārds, saslimšana (piem., slimoju ar cukura diabētu), kā arī piederīgā tālruņa numurs. Kritiskā situācijā šī informācija mediķiem atvieglo palīdzības sniegšanu. 

Aglonas svētku apmeklētāji nereti pie mediķiem vēršas ar kāju noberzumiem, gremošanas problēmām un galvassāpju dēļ, tāpēc ieteicams paņemt līdzi arī dažādus pašpalīdzības līdzekļus. Noderēs gan plāksteri un pārsēji brūču un nobrāzumu apkopšanai, gan pretsāpju tabletes un medikamenti vēdergraizēm.

Laikapstākļi šovasar mānīgi, tāpēc jāparūpējas arī par atbilstošu apģērbu. Saulē labāk iet gaišā, ērtā apģērbā, obligāti galvā jāliek cepure vai lakats. Bet, ja laiks solās būt vēss, nepieciešama siltāka jaka un lietusmētelis. Lai izvairītos no tulznām svētceļniekiem, ejot garo ceļu, kājās jāvelk ērti apavi.

Jāizvairās no pārpūles un ilgstošas uzturēšanās tiešos saules staros. Ikvienam, bet jo īpaši senioriem, ik pa brīdim vajadzētu atvilkt elpu ēnā un regulāri padzerties. Aglonas bazilikas teritorijā atrodas vairākas ūdens ņemšanas vietas, tāpēc ieteicams ņemt līdzi trauku, lai nodrošinātos ar dzeramā ūdens krājumiem.

Lai būtu spēks un enerģija visām svētku dienām, jāēd pārdomāti, neizlaižot ēdienreizes. Uz Aglonu nevajag ņemt līdzi produktus, kas ātri bojājas, piemēram, gaļu, pastētes, desu, zivis, kūkas ar krēmiem, salātus ar krējumu un majonēzi. Tāpat, ieturot maltīti, jāuzmanās no bitēm un lapsenēm, jāraugās, lai tās nemanot neiekļūst ēdienā vai dzērienā. Ieteicams jau iepriekš parūpēties par medikamentiem, kas var mazināt alerģisku reakciju pēc kukaiņu dzēlieniem. 

Jāuzmanās arī no uguns un ūdens. Dodoties peldēt, nevajadzētu peldēties vienam vai peldēt tālu no krasta. Dedzinot svecītes, jāuzmanās no sveču liesmām un kūstoša vaska. Nevajag izmantot kūstoša materiāla sveču ietvarus, kā arī sveču tuvumā jābūt piesardzīgam, īpaši valkājot garu un plīvojošu apģērbu.

Vienlaikus mediķi aicina svētceļniekus, kā arī Aglonas svētku dalībniekus vienam otru pieskatīt. Tāpat svarīgi uzlādēt mobilo telefonu, lai nepieciešamības gadījumā varētu lūgt palīdzību, ja gadās nomaldīties vai ir palicis slikti ar veselību.

Aglonas svētku laikā bazilikas teritorijā dežurēs mediķi, pie kuriem varēs vērsties tad, kad pasliktinās pašsajūta vai gūta trauma. Palīdzība tiks sniegta pirmās palīdzības punktos, ko varēs atpazīt pēc balta balona ar sarkanu krustu, dzeltenas krāsas mediķu teltī un NMPD brigāžu mašīnās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI