DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. augustā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Noslēgti Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda pirmā posma projekti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda (PMIF) Nacionālajā programmā trešo valstu valstspiederīgo, kuri likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, integrācijas jomā no 2016. gada maija līdz 2018. gada nogalei kopumā ieviesti 11 projekti un to ietvaros īstenotas vairāk nekā 6000 individuālās atbalsta aktivitātes.

Tā trīs projektu ietvaros kopumā 1397 dalībnieki pabeidza 120 akadēmiskās stundas garus latviešu valodas mācību kursus un 984 dalībnieki trijos projektos piedalījās integrācijas programmu pasākumos, vismaz 16 akadēmisko stundu garumā iepazīstot Latvijas sociālos, politiskos, ekonomiskos un kultūras procesus.

455 bēgļi un personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss, noklausījušies sociālekonomiskās iekļaušanas ievadkursa programmu par Latviju, tai skaitā saņemot praktisku informāciju par izglītību, nodarbinātību, veselības aprūpi, mājokļu tirgu, sociālo un citu pakalpojumu pieejamību.

2532 trešo valstu pilsoņi ar fonda atbalstu saņēmuši konsultācijas vai psihologa vai psihoterapeita palīdzību, savukārt 643 trešo valstu pilsoņiem nodrošināti tulku vai tulkošanas pakalpojumi.

Lai migrācijas jautājumi plašsaziņas līdzekļos tiktu atspoguļoti, izprotot tiesisko regulējumu un plašāko migrācijas kontekstu, kopumā 90 pārstāvji no plašsaziņas līdzekļiem piedalījās vismaz 24 stundas garos kursos par integrācijas jautājumiem, turklāt 34 no viņiem piedalījās pieredzes apmaiņas braucienos. Savukārt 26 plašsaziņas līdzekļu redakcijas ar fonda atbalstu izvērtēja un uzlaboja savus ētikas kodeksus un redakcionālās vadlīnijas darbā ar mazaizsargātajām un atstumtības riskam pakļautajām cilvēku grupām (ieskaitot patvēruma meklētājus).

Tāpat PMIF pirmā posma projektu ietvaros ir nodrošināta organizatoriskās struktūras integrācijas un daudzveidības pārvaldīšanai ilgtspēja, informatīvās tālruņa līnijas darbība, izveidots Brīvprātīgo atbalsta tīkls un starpinstitucionālais speciālistu sadarbības tīkls, aktualizēta tīmekļa vietne www.integration.lv, kā arī paplašināta NVO Dialoga platforma.

PMIF pirmā posma projektu īstenošanai tika piešķirts finansējums kopumā 2 316 088 eiro apmērā, kur 75 % līdzfinansē fonds, bet 25 % līdzfinansē valsts budžets.

PMIF otrais posms trešo valstu valstspiederīgo integrācijas jomā ilgs līdz 2020. gada beigām un tā ietvaros pašlaik tiek īstenoti deviņi projekti. Savukārt fonda trešais, noslēdzošais, posms 2014.-2020. gada plānošanas periodā norisināsies no 2020. līdz 2022. gadam.

Par PMIF atbalsta īstenošanu Latvijā atbildīgā iestāde ir Iekšlietu ministrija. Savukārt  Kultūras ministrija kā deleģētā iestāde nodrošina PMIF atbalsta plānošanu un pārraudzību trešo valstu valstspiederīgo integrācijas jomā.

PMIF mērķis ir dot ieguldījumu migrācijas plūsmu efektīvā pārvaldībā un kopējās politikas patvēruma, alternatīvās aizsardzības un pagaidu aizsardzības jomā un kopējās migrācijas politikas īstenošanā, stiprināšanā un attīstībā, vienlaikus pilnībā ievērojot tiesības un principus, kas noteikti Eiropas Savienības Pamattiesību hartā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI