DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Talkā palīdzēs retajai dzeltenajai akmeņlauzītei

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija aicina dabas draugus veltīt savu laiku un darbu, lai 9. augustā piedalītos retā un aizsargājamā auga – dzeltenās akmeņlauzītes – dzīvotnes atjaunošanas talkā dabas liegumā “Ances purvi un meži’ pie Lukņezera.

Talkas laikā plānots nopļaut pļavu un izzāģēt krūmus un visu savākto iznest no akmeņlauzītes dzīvotnes. Dabas aizsardzības pārvalde nodrošinās nepieciešamos darba rīkus, taču veiksmīgākai talkas norisei nepieciešamas papildus čaklas darba rokas.

Pārvaldes Kurzemes reģiona administrācijas Dabas aizsardzības daļas vadītājs Raits Čakstiņš stāsta, ka šajā talkā padarītais palīdzēs unikālas sugas izdzīvošanai  dabas liegumā “Ances purvi un meži” pie Lukņezera, kur sastopamas dzeltenās akmeņlauzītes. Ezers atrodas starpkāpu ieplakā, un dzeltenā akmeņlauzīte sastopama pārejas purvu atklātākajās vietās.

“Ņemot vērā, ka suga nespēj konkurēt ar niedrēm un krūmiem, daudzgadīgo lakstaugu un krūmu seguma palielināšanās varētu atstāt negatīvu ietekmi uz dzeltenās akmeņlauzītes populāciju. Šī ir lielākā dzeltenās akmeņlauzītes atradne dabas lieguma teritorijā, suga sastopama gandrīz visā purva platībā," saka R. Čakstiņš.

Dzeltenās akmeņlauzītes ierakstīta Baltijas jūras reģiona Sarkanajā grāmatā un Latvijas Sarkanajā grāmatā 1.kategorijā. To apdraud nosusināšana, kūdras izstrāde, kā arī gruntsūdens līmeņa pazemināšanās klimata izmaiņu dēļ. Salīdzinājumā ar kādreizējo izplatību mūsdienās zināmo atradņu skaits Latvijā samazinājies vairākas reizes.

Vairāk par iespējām iesaistīties iniciatīvā “Daru labu dabai”, kurā darbi piemēroti trīs līdz pat 50 cilvēku lieliem kolektīviem, var uzzināt iniciatīvas mājaslapā www.darudabai.lv.

Pulcēšanās talkai 9. augustā plkst. 9.00 pie mājām "Trumpes" Ances pagastā Ventspils novadā, karte: https://bit.ly/2Khqrj5/. Lūgums talkai pieteikties, zvanot pa tālruni 29494292 (Raits). Ērtākai strādāšanai noderēs gumijas zābaki un darba apģērbs. Pēc talkas kopīgs pikniks ar talkas zupu.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI