DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Par drukātās preses attīstību primāri jāatbild Kultūras ministrijai un Satiksmes ministrijai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par mediju politiku Latvijā atbild Kultūras ministrija, bet par VAS „Latvijas Pasts” kompensācijām un nozares politiku – Satiksmes ministrija. Lai novērstu strauju cenu pieaugumu preses izdevumu abonēšanai,  preses izdevumu pasta piegādes kompensēšanas nenoteiktību un preses izdevēju krīzi, atbildīgajām ministrijām jāpiedāvā konkrēti risinājumi problēmas risināšanai.

16. jūlija Ministru kabineta sēdē Satiksmes ministrija iesniedza izskatīšanai grozījumus Pasta likumā, kas paredz pagarināt esošo abonēto preses izdevumu piegādes regulējumu uz vienu gadu. Grozījumu īstenošanai nepieciešams papildu finansējums no valsts budžeta 2020. un 2021.gadā.

Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu, ja nozares ministrija prasa papildu finansējumu ārpus gadskārtējā budžeta veidošanas procesa, tai jāsniedz arī priekšlikumi iztrūkumu kompensējošiem pasākumiem. Ņemot vērā, ka abas ministrijas atteicās iesniegt priekšlikumus papildu kompensējošiem pasākumiem, šo jautājumu var skatīt tikai 2020. gada budžeta sagatavošanas procesā.

Jau pašlaik kompensācijām par abonētās preses piegādi un saistību izpildi Satiksmes ministrijas budžetā ir paredzēts finansējums 2 miljonu eiro apmērā 2019. gadā un 2 miljonu apmērā 2020. gadā. Ministrijām, plānojot un īstenojot Valdības rīcības plānā iekļautos pasākumus, jāievēro attiecīgā gada likumos par valsts budžetu un par vidēja termiņa budžeta ietvaru paredzētais finansējuma apmērs.

Finanšu ministrija (FM) savas kompetences ietvaros vienmēr ir palīdzējusi nozarei – gan plānojot budžetu, gan katru gadu piešķirot pastam papildu līdzekļus, lai nodrošinātu preses piegādi. Situāciju FM pilnībā izprot, un izmaksu atšķirība piegādēm lielajās pilsētās un lauku mājās ir tiešām ievērojama. Tieši tādēļ FM gan plānojusi budžetā subsīdijas VAS “Latvijas Pasts”, gan arī atstāj Pasta peļņu uzņēmuma darbības nodrošināšanai. Kopumā subsīdiju politika pasta piegādēm izmaksā apmēram 5 miljonus eiro gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI