DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs: esam ieinteresēti dažādot ostām pārvadāto Baltkrievijas kravu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 25. jūlijā Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Baltkrievijas Republikas premjerministru Sergeju Rumasu (Сергей Румас) un ārlietu ministru Vladimiru Makeju (Владимир Макей), lai pārrunātu ekonomisko sadarbību, aktualitātes Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecībās, aktuālās starptautiskās attiecības, kā arī reģionālās drošības jautājumus.

Tikšanās laikā ar Baltkrievijas premjerministru E.Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību turpināt pildīt Latvijas Republikas valdības un Baltkrievijas Republikas valdības Pasākumu plānu vidējam termiņam sadarbībai galvenajos virzienos. Līdz šim sasniegti labi rezultāti, īpaši satiksmes nozarē.

“Baltkrievija ir ļoti nozīmīga Latvijas ekonomiskās sadarbības partnervalsts, jo ir ceturtais lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris ārpus Eiropas Savienības valstīm. Tirdzniecības apgrozījums mūsu valstu starpā pagājušā gadā pieauga par vairāk nekā 20%. Uzlabojas gan eksporta, gan importa rādītāji. Tāpēc būtiska nozīme abu valstu sadarbības veicināšanā ir Latvijas un Baltkrievijas Starpvaldību komisijas un tās paspārnē notiekošajam nozaru darba grupu darbam,” sacīja E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs apliecināja, ka transporta un loģistikas joma ir viens no prioritārajiem sadarbības virzieniem ar Baltkrieviju. “Mēs atzinīgi vērtējam lietišķo un konstruktīvo sadarbību dzelzceļa jomā, kas radījusi priekšnosacījumus pārvadāto kravu apjoma pieaugumam. Esam ieinteresēti dažādot un palielināt caur Latvijas ostām pārvadāto Baltkrievijas kravu klāstu, īpaši naftas un kālija produktus. Latvijas Ārlietu ministrija ir gatava sniegt visu nepieciešamo atbalstu un informāciju Baltkrievijai, nodrošinot gan tikšanās ar atbildīgajām amatpersonām un uzņēmējiem, gan iespēju klātienē iepazīties ar mūsu tranzīta koridora piedāvātajām iespējām. Tāpat mēs saskatām lielu potenciālu sadarbībai ar Baltkrieviju Eirāzijas transporta koridoru attīstībā un piedāvājam Latvijas tranzīta infrastruktūru industriālā parka “Lielais Akmens” kravu apkalpošanai,” pauda E.Rinkēvičs.

Sarunā ar Baltkrievijas ārlietu ministru E.Rinkēvičs pauda Latvijas gatavību sākt darbu pie š.g. oktobrī gaidāmās starpvaldību komisijas sēdes darba kārtības.

Runājot par ES un Baltkrievijas attiecībām, Latvijas ārlietu ministrs izteica gandarījumu par progresu sarunās par ES-Baltkrievijas Vīzu atvieglotas izsniegšanas un Readmisijas līgumiem. Vienlaikus E.Rinkēvičs uzsvēra, ka uzlabojumi cilvēktiesību un demokrātijas jomās ir priekšnoteikums plašākai ES sadarbībai ar Baltkrieviju, kā arī sankciju atcelšanai.

“Ceram, ka drīzumā tiks panākta vienošanās par Eiropas Savienības un Baltkrievijas Partnerības Prioritātēm. Ņemot vērā, ka Austrumu partnerības politika ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm, Latvija ir ieinteresēta veicināt šīs politikas attīstību Eiropas Savienības līmenī. Lai arī atšķiras gan partnervalstu īstenoto reformu ātrums, gan partnervalstu intereses attiecībās ar Eiropas Savienību, mēs atbalstām sadarbības veidošanu uz diferenciācijas principa bāzes,” sacīja E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs vērsa uzmanību, ka Latvijai un Baltkrievijai būs iespēja kopīgi organizēt Pasaules Hokeja čempionātu 2021. gadā un čempionāta laikā ir plānots nodrošināt vienkāršotu vīzas saņemšanu un ērtu ceļošanu starp abām valstīm.

Puses arī pārrunāja sadarbību starptautiskajās organizācijās, pārrobežu sadarbības jautājumus, tostarp vides aizsardzības jautājumus, kas skar Daugavas baseina aizsardzību un apsaimniekošanu.

Darba vizītes pirmās dienas noslēgumā E.Rinkēvičs tikās arī ar Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un sniedza interviju lielākajam ziņu portālam valstī TUT.BY.

Atzīmējot Latvijas valsts simtgades svinības un Latvijas Nacionālās Bibliotēkas (LNB) simto dzimšanas dienu, Latvijas un Baltkrievijas ārlietu ministri Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā piedalījās izstādes “Horizonts” atklāšanā.

Izstāde ir daļa no Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas starptautiskās publiskās diplomātijas programmas. Ekspozīcijā ir iekļauti attēli no LNB krājuma un kolekcijas “Latvijas ainavu dārgumi”. Izstādes nosaukums raksturo Latvijas ainavā vienmēr klātesošo horizontu, kas atspoguļo gan dabas un cilvēku radīto,  gan bieži zaudēto un pārbūvēto lauku un pilsētu ainavu. Izstāde izceļ ievērību guvušu arhitektūru un vēsturiskos attēlus, kā arī Latvijas ainavu dārgumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI