DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

80% vēlētāju svarīga iespēja vēlēšanās balsot jebkurā iecirknī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairākums Latvijas vēlētāju uzskata, ka vēlēšanās ir svarīgi nodrošināt iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī, pat ja tas var radīt grūtības, tai skaitā papildu izdevumus, tehnisko traucējumu iespējamību vai citas, liecina Centrālās vēlēšanas komisijas (CVK) sadarbībā ar pētījumu centru SKDS veiktā vēlētāju aptauja pēc šogad notikušajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Aptaujas ietvaros respondentiem tika lūgts paust attieksmi par apgalvojumiem, kas izskanējuši saistībā ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām un to organizēšanu. 80% respondentu piekrita, ka viņiem ir svarīga iespēja balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī. Vienlaikus 42% būtu gatavi doties balsot uz savu vēlēšanu iecirkni situācijā, ja tehnisku iemeslu dēļ uz laiku tiktu pārtraukta iespēja balsot jebkurā iecirknī. Tikmēr  43% atbildēja, ka uz savu vēlēšanu iecirkni šādā situācijā nedotos.

Pētījumā arī tika skaidroti iemesli, kas mudināja vai kavēja vēlētājus piedalīties šā gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Visbiežāk minētie iemesli dalībai vēlēšanās bija pilsoņa pienākums (46%) un vēlme atbalstīt noteiktu partiju vai kandidātu (15%). Tikmēr nepiedalīšanos vēlēšanās aptaujātie visbiežāk skaidroja ar to, ka neredz tam jēgu (15%), neinteresē politika, Eiropas Savienība, Eiropas Parlaments (11%) un pārliecību, ka, piedaloties vēlēšanās, tāpat nekas nebūs labāk (10%). Atbilstoši aptaujas datiem vēlēšanās visaktīvākie bija vēlētāji vecuma grupā no  64 gadiem (64,4%), bet zemākā aktivitāte bija vērojama jauniešu vidū – iespēju balsot izmantojuši 38,9% aptaujāto vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Dati arī liecina, ka cilvēki ar augstāku izglītību un ienākumiem vēlēšanās piedalās aktīvāk.

Balsstiesīgajiem Latvijas iedzīvotājiem tika arī jautāts, vai viņi saņēma Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vēstuli par to, kurā vēlēšanu iecirknī jābalso Eiropas Parlamenta vēlēšanās. 55% no aptaujātajiem norādīja, ka vēstuli bija saņēmuši. 15% aptaujāto atzina, ka saņēmuši elektronisko vēstuli, kas tika nosūtīta VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), bet 5% aptaujāto šo informāciju saņēmuši arī uz oficiālo e-adresi. Tikmēr to, ka vēstuli nesaņēma atzina 28% pētījuma dalībnieku. Vairākums (50,4%) aptaujāto uzskata, ka arī nākotnē ir nepieciešams sūtīt pa pastu informatīvo vēstuli par vēlēšanu iecirkni, bet 37% aptaujāto piekrita apgalvojumam, ka  no vēstuļu sūtīšanas pa pastu būtu jāatsakās. Vienlaikus 68% respondentu atzina, ka noskaidrot savu Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkni bija vienkārši.

Aptauja tika  veikta no 2019. gada 7. līdz 17.jūnijam visā Latvijā, un tajā piedalījās 891 Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Plašāk ar aptaujas rezultātiem iespējams iepazīties CVK mājaslapas sadaļā “Pētījumi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI