DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem piegādātas Latvijas ražotāju bezpilota lidaparātu sistēmas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Pērn noslēgtās vienošanās ietvaros Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem testēšanas nolūkos šogad piegādātas Latvijas ražotāju “UAV FACTORY” un “Atlas Aerospace” bezpilota lidaparātu sistēmas.

“Man ir liels prieks par uzsākto sadarbību ar Latvijas ražotājiem gan no piegāžu drošības, gan Latvijas aizsardzības industrijas attīstības viedokļa. Bezpilota lidaparātu sistēmu testēšana ir nozīmīgs solis mūsu bruņoto spēku apgādē ar šīm jaunajām tehnoloģijām, kuru izmantošana sniegs nozīmīgu pienesumu Latvijas valsts aizsardzībā,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Apgāde ar bezpilota lidaparātu sistēmām stiprinās Nacionālo bruņoto spēku novērošanas un izlūkošanas, kā arī netiešās uguns atbalsta vadības spējas. Nacionālo bruņoto spēku rīcībā esošās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot arī, sniedzot atbalstu glābšanas, meklēšanas vai līdzvērtīga rakstura civilās operācijās.

2018. gadā Aizsardzības ministrija noslēdza vienošanos ar Latvijas bezpilota lidaparātu ražotājiem “UAV FACTORY” un “Atlas Aerospace” par bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Saskaņā ar vienošanos sadarbība tiek īstenota pakāpeniski, sākotnēji realizējot pirmo bezpilota lidaparātu testa partiju iegādi. Veiksmīgas partnerības gadījumā sadarbību plānots attīstīt, uzņēmumiem turpinot bezpilota lidaparātu sistēmu pielāgošanu, uzlabošanu un modernizēšanu atbilstoši Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām.

Latvijas ražotāju “UAV FACTORY” un “Atlas Aerospace” piedāvātās bezpilota lidaparātu sistēmas tika vērtētas Nacionālo bruņoto spēku mācībās un praktiskās demonstrācijās, kā arī veikta to tehnisko rādītāju un sagaidāmo iegādes, uzturēšanas un turpmākas modernizācijas izmaksu analīze, salīdzinot ar citiem pasaules tirgū pieejamiem ekvivalentiem. Uzņēmumi “UAV Factory” un “Atlas Aerospace” atbilst Nacionālo bruņoto spēku bezpilota lidaparātu attīstības koncepcijas prasībām.

Uzņēmums “UAV Factory” ir dibināts 2009. gadā, un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. “UAV Factory” ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām. 

2016. gadā dibinātais Latvijas uzņēmums “Atlas Aerospace” ražo bezpilota lidaparātus, kā arī ir uzsācis bezpilota lidmašīnu ražošanu. “Atlas Aerospace” pārdod produkciju vairākās ārvalstīs, tostarp Francijā, Vācijā un Nīderlandē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI