DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Mūžībā devies Starptautiskās atomenerģijas aģentūras direktors Jukija Amano

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

72 gadu vecumā mūžībā devies Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (SAEA) ģenerāldirektors Jukija Amano (Yukia Amano). Ārlietu ministrija izsaka visdziļāko līdzjūtību J.Amano tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. Ilggadējā SAEA ģenerāldirektora nāve ir smags zaudējums starptautiskajai masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas un atbruņošanās kopienai.

Pieredzējušais Japānas diplomāts J.Amano vadīja aģentūru kopš 2009. gada un aktīvi iestājās par kodoltehnoloģiju izmantošanu miermīlīgiem mērķiem, tai skaitā zinātnei un medicīnai, lai mazinātu globālo nevienlīdzību, veicinātu ilgtspējīgu attīstību, un sekmētu pārtikas drošību, īpaši bada skartos pasaules reģionos. Tāpat ģenerālsekretārs J.Amano bija neaizvietojams sarunu procesā par Kopīgo visaptverošo rīcības plānu (Joint comprensive Plan of Action, JCPOA) par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu, jo SAEA nodrošina JCPOA līgumsaistību izpildes uzraudzību Irānā. 

SAEA mērķis ir novērst kodolieroču izplatīšanu, bet sekmēt kodolenerģijas un ar to saistīto tehnoloģiju drošu izmantošanu miermīlīgiem mērķiem. Latvija pievienojās organizācijai 1997. gadā un 2015.-2017. gadā, strādājot SAEA valdē, vadīja aģentūras vidējā termiņa stratēģijas 2018.-2023. gadam izstrādi. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI