DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

35 ārzemnieki mācās latviešu valodu LU

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Universitātē no 19. jūlija līdz 1. augustam 35 ārvalstu viesi mācīsies latviešu valodu un apgūs Latvijas kultūras tradīcijas.

Jenni Kallonsivu Somijā strādā Rozentāla biedrībā, kuras mērķis ir izplatīt informāciju par Latvijas sabiedrību, kultūru un ekonomiku. Jenni vēlas apgūt latviešu valodu, jo tā viņai noderēs darbā. Viņa ir ieinteresēta Jaņa Rozentāla biogrāfijā un vēlas to izpētīt sīkāk. Viņasprāt, Latvijas kultūrā ir tik daudz interesanta, ko būtu nepieciešams atspoguļot arī Somijā. Rozentāla biedrība arī nodarbojas ar latviešu grāmatu tulkošanu somu valodā.

“Pagājušajā rudenī mums bija trīs jauni tulkojumi somu valodā, visas grāmatas bija saistītas ar vēsturi, un tās bija tik lieliski lasīt. Iztulkojām Ata Klimoviča “Personiskā Latvija”, Māras Zālītes “Pieci pirksti” un Ingunas Cepītes “Ulsiks”. Izbaudīju visas grāmatas,” stāsta Jenni.

Viņas mērķis ir apgūt latviešu valodu tik labā līmenī, lai varētu lasīt grāmatas latviešu valodā.

Saikne ar Latviju nepamet visa mūža garumā

Desmit no vasaras skolas dalībniekiem ir Latvijas diasporas pārstāvji.

Māsa un brālis Māra Smeltere-Vīra un Maikls Smelters vasaras skolā ieradušies no Kanādas. Viņu vecāki nāk no Latvijas, bet abi visu mūžu nodzīvojuši tālajā kontinentā. Mārai šī ir pirmā reize Latvijā, bet Maikls Latvijā jau bijis vairākkārt.

“Šis bija labākais laiks, kad es varēju atbraukt uz Latviju un sākt mācīties valodu. Šis ir kaut kas tāds, ko abi varam darīt kopā. Ir tik jauki mums būt šeit kopā, izbaudīt vasaru, mācīties, redzēt pilsētu un satikt citus cilvēkus,” stāsta Māra.

Lai arī abi vasaras skolas dalībnieki jau ir sirmā vecumā, visu mūžu viņi jutuši īpašu saikni ar Latviju. Piemēram, Maikla sieva, kura arī ir latviete, ir aizrāvusies ar ģenealoģiju un ģimenes vēstures pētīšanu.

“Latviešu valodu esmu pats mācījies, bet līdz šim tas nav bijis tik veiksmīgi, bet pēdējo divu gadu laikā es cenšos savu valodu uzlabot. Kad es aiziešu pensijā, vairāk laika vēlos pavadīt Latvijā, tāpēc ir svarīgi mācīties valodu, lai es varētu būt vairāk vienots ar cilvēkiem šeit,” bilst Maikls.

Brālis un māsa ir arī sajūsmā par dzimtenes kultūru. Maikls Dziesmu un deju svētkus ir apmeklējis vairākas reizes un atzīst, ka tas bijis brīnišķīgs piedzīvojums.

Vasaras skolā 15 valstis

Latviešu valodas un kultūras vasaras skolas dalībnieki ieradušies no Krievijas, Lielbritānijas, Vācijas, ASV, Ķīnas, Somijas, Čehijas, Austrālijas, Polijas, Igaunijas, Dānijas, Austrijas, Ungārijas, Zviedrijas un Kanādas.

Vasaras skolas laikā dienas pirmajā pusē notiks latviešu valodas mācības, savukārt dienas otrajā pusē dalībnieki dosies ekskursijās uz Nacionālo Mākslas muzeju, Raiņa un Aspazijas māju, Krišjāņa Barona muzeju, Okupācijas muzeju, Jaunmoku pili, Nacionālo bibliotēku un Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kā arī divu dienu izbraucienā uz Ventspili un Kuldīgu.

Tāpat notiks diskusiju pēcpusdienas par Latvijas vēsturi, politiku, mākslu, kultūru un arī folkloru.

Latviešu valodas un kultūras vasaras skola Latvijas Universitātē norisinās jau piekto gadu un daļa dalībnieku to apmeklē jau otro reizi, lai atsvaidzinātu un papildinātu savas zināšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI