DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijas uzņēmēji veido kontaktus Vjetnamā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 17. jūlijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs kopā ar Vjetnamas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidentu Dujhionu Doanu (Doan Duy Khoung) atklāja Latvijas-Vjetnamas Biznesa forumu. Uzrunājot klātesošos Vjetnamas biznesa kopienas pārstāvjus, ministrs akcentēja Latvijas ieinteresētību veidot un attīstīt ekonomiskos kontaktus, un norādīja, ka Dienvidaustrumāzijas tirgus kopumā kļūst arvien pievilcīgāks Latvijas uzņēmējiem. “Valdībai ir jāstrādā pie labvēlīgas biznesa vides veidošanas, tikmēr uzņēmēji var nākt klajā ar efektīviem risinājumiem iepretim šodienas un nākotnes izaicinājumiem,” teica ministrs.

E. Rinkēvičs pauda pārliecību, ka Latvijas biznesa delegācijas pārstāvētās nozares atspoguļo perspektīvās sadarbības jomas ar lielu izaugsmes potenciālu: informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, inženiertehniskie risinājumi, farmācija un ķīmiskā rūpniecība, kokrūpniecība, kā arī izglītība. Lai gan šobrīd prioritāri raugāmies uz preču un pakalpojumu eksportu kā galvenajām ekonomiskās sadarbības jomām, Latvija ieinteresēta sadarbībā ar Vjetnamu arī investīciju jomā. Ministrs izteica cerību, ka 2019. gadā tiks ratificēti 30. jūnijā parakstītie ES nolīgumi ar Vjetnamu Brīvās tirdzniecības un Ieguldījumu aizsardzības jomā, kas dos impulsu ciešākai ekonomiskajai sadarbībai.

Eiropas Savienības mērogā svarīga prioritāte sadarbībā ar Āziju ir savienojamība: gan fiziskā, gan digitālā, gan cilvēku savstarpējo kontaktu veidā. Tāpēc Latvija saskata attīstīt sadarbību ar Vjetnamu tūrisma un transporta un loģistikas nozarē, kā arī izglītībā, zinātnē un kultūrā.

E. Rinkēvičs tikās arī ar vairāku Vjetnamas nozaru ministriju vadību, lai pārrunātu Latvijas uzņēmējiem aktuālos jautājumus. Sarunā ar celtniecības ministru Honha Famu (Pham Hong Ha) un celtniecības nozares institūciju pārstāvjiem E. Rinkēvičs informēja par Latvijas uzņēmumu piedāvātajiem inovatīvajiem risinājumiem būvniecības nozarē. Vizītes laikā ministrs piedalījās AS “Wasserkabel Baltic” testa istabas oficiālā atklāšanā, kas atrodas vienā no Hanojas Augto tehnoloģiju koledžas laboratorijām un piedāvā energoefektīvas apkures un dzesēšanas risinājumus.

Tiekoties ar rūpniecības un tirdzniecības ministru Tuonaņu Čonu (Tran Tuan Anh), E. Rinkēvičs izteica vēlmi stiprināt sadarbību kokapstrādes, farmācijas, ķīmiskās rūpniecības, inženierijas nozarēs. Pieaugošas sadarbības iespējas pastāv pakalpojumu sektoram – informācijas un komunikācijas tehnoloģijām un izglītībai.

Sarunā ar Vjetnamas sabiedriskās drošības ministru, ģenerāli Lomu To (To Lam) tika akcentēta Latvijas interese attīstīt sadarbību nelegālās migrācijas apkarošanā. E. Rinkēvičs izteica cerību, ka tuvākajā nākotnē izdosies noslēgt līgumu starp Latvijas un Vjetnamas atbildīgajām institūcijām šajā jomā. Ministrs iezīmēja Latvijas uzņēmēju izstrādātos IT risinājumus pilsoņu identifikācijas jomā, kā arī sadarbības potenciālu mobilo maksājumu risinājumu attīstībā.

Ārlietu ministru E. Rinkēviču vizītē Vjetnamā pavada AS “Grindeks”, AS “Wasserkabel Baltic”, SIA “X Infotech”, SIA “HORTUS Digital”, SIA “Vārpas 1”, SIA “Impexwood” un SIA “Nordichem Europe”, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI