DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Īsteno kampaņu legāla satura portāla „Ņem droši!” popularizēšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saņemot privātpersonas ziedojumu, Kultūras ministrija un biedrība „Par legālu saturu!” organizējusi sociālo kampaņa Latvijas medijos portāla „Ņem droši!” popularizēšanai. Kampaņa norisinājās no 3. līdz 17. jūlijam un tās mērķis bija pievērst uzmanību legāla satura izmantošanai un portāla „Ņem droši!” sniegtajām iespējām.

Ziedojumu veicis cilvēks, kurš norāda, ka kādreiz pats lietojis nelegālu saturu. Tikai aizbraucot ciemos pie draugiem Anglijā, viņš uzzinājis, ka satura lejuplādēšana var būt ne vien nelegāla, bet arī sodāma rīcība. Tas licis aizdomāties par saviem satura lietošanas paradumiem un nonākt pie jautājuma – kas ir legāls saturs un kā Latvijā atrast legālus satura izplatītājus?

Apzinoties, ka legāla satura meklēšana tiešsaistē var būt sarežģīta un vietnes, kurās ievietots nelegāls saturs, izskatās ļoti līdzīgas legālajām, Kultūras ministrija 2016. gadā sadarbībā ar Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroju izveidoja portālu „Ņem droši!”. Tajā lietotājs var atrast vietnes, kurās tiešsaistē tiek piedāvāts digitālais saturs (mūzika, filmas un televīzijas pārraides, e-grāmatas, videospēles un sporta pārraides) un kuras atbilstoši Kultūras ministrijas noteiktajiem kritērijiem var tikt uzskatītas par legālām.

Jāuzsver gan – ja kāda vietne, kura piedāvā piekļuvi digitālajam saturam, nav norādīta portālā „Ņem droši!”, tas vēl nenozīmē, ka tā ir nelegāla. Kultūras ministrijai kā portāla uzturētājai var vēl nebūt informācijas par šo vietni vai tās īpašnieki var nevēlēties to norādīt portālā.

„Domāju, ka šis ir unikāls gadījums, kad izbijis satura nelegāls lietotājs pats personīgi un labprātīgi nolēmis ziedot legāla satura portāla informatīvajai kampaņai. Cik man zināms no ārvalstu kolēģiem, šāds gadījums arī Eiropas kopējā mērogā ir bezprecedenta. Man ir patiess prieks, ka cilvēki ir sākuši apzināties, ka nelegāla satura lietošana ir zagšana, kas nodara zaudējumus tiesību īpašniekiem, kā arī, ka šādas darbību nevar attaisnot ar aizbildinājumu, ka visi tā dara,” norāda Biedrības „Par legālu saturu!” izpilddirektore Dace Kotzeva.

Portāls ir daļa no Eiropas intelektuālā īpašuma organizācijas projekta, kura laikā ir izveidots vienotais Eiropas portāls https://agorateka.eu/.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI