DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Valdība atbalsta Būvniecības informācijas sistēmas tālāku attīstību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 9. jūlijā Ministru kabinets atbalstīja tālāku Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) attīstīšanu  procesu optimizācijas un automatizēšanas virzienā. Tā rezultātā BIS kļūs par vienotu platformu jebkuras būves dzīvescikla pārvaldībai -  no būvniecības ieceres līdz ekspluatācijas beigām.

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uzsver: “Būvniecības procesa tālāka digitalizācija kāpinās tā efektivitāti, nozares produktivitāti un veicinās informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanu būvniecības procesa un būves dzīves cikla pārvaldībā. Tāpat tiks uzlabota publiskās pārvaldes pakalpojumu pieejamība un nodrošināta valsts rīcībā esošu datu atkalizmantošana. Vienlaikus gan uzņēmējiem, gan privātpersonām tiks samazināts administratīvais slogs, ar būvniecības procesa organizēšanu saistītie izdevumi un laika patēriņš. Viennozīmīgi šis būs plats solis mūsu ceļā uz mājokļu pieejamības veicināšanu, ko esmu izvirzījis par vienu no Ekonomikas ministrijas šā gada prioritātēm”.

MK rīkojuma projekts paredz turpmāko trīs gadu laikā gan papildināt un pilnveidot jau šobrīd www.bis.gov.lv pieejamos risinājumus, gan arī veidot jaunus. Plānots, ka tiks radīta jauna būvju lēmumu skaņošanas un pieņemšanas funkcionalitāte, nodrošinātas iepriekš nebijušas iespējas elektroniskās darba laika uzskaites datu izmantošanai būvuzraudzībā, izstrādāta BIS mobilo iekārtu lietotne un ieviesti citi būtiski jauninājumi. Tāpat tiks pilnveidots būvniecības ieceres iesniegšanas un saskaņošanas process, risku vadība uzraudzības procesa ietvaros, kā arī apziņošanas un informēšanas process.

Projekts tiks īstenots kā BIS attīstības 2. kārta, kas tiks līdzfinansēta no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Projekta kopējais finansējums ir 3,075 milj. EUR, t.sk. ERAF 2,614 milj. EUR un nacionālais līdzfinansējums – 0.461 milj. EUR.

Kā zināms, BIS attīstības 1. kārtas ietvaros ir radīta iespēja, kas nodrošina būvniecības ieceres elektronisku iesniegšanu, ko jau izmantojuši vairāki projektētāji un ieceres iesniedzēji. BIS izveidota uz lietotāju vajadzībām balstīta darba vide, izveidojot speciālas darba plūsmas ieceres iesniedzējam, projektētājam, būvvaldēm, kontrolējošām institūcijām un tehnisko noteikumu izdevējiem. Tāpat radīta iespēja nodrošināt piekļuvi pārējiem būvniecības procesa dalībniekiem un visām ar būvniecības lietu saistītajām personām – tas nepieciešams, lai visiem būtu vienota darba vide un vienuviet pieejami dokumenti.

Jau informēts, ka no 2020. gada 1. janvāra BIS lietošana būs obligāta, kā to paredz Būvniecības likums. Lai iespējami plašākam sadarbības partneru lokam nodrošinātu zināšanas par sistēmu un prasmes tās lietošanā, no 2019. gada 21. maija līdz 27. jūnijam Būvniecības valsts kontroles birojs sadarbībā ar sistēmas izstrādātāju SIA “Tieto Latvia” rīkoja klātienes apmācības būvvaldēm, institūcijām, kas pilda būvvaldes funkcijas, un būvniecības procesu kontrolējošajām institūcijām. Apmācībās kopumā piedalījās 280 pārstāvji no 94 iestādēm. Līdzīgas apmācības par BIS funkcionalitāti industrijas pārstāvjiem tiks organizētas arī turpmāk.

Detalizēti ar MK rīkojuma projektu "Par informācijas sabiedrības attīstības pamatnostādņu ieviešanu publiskās pārvaldes informācijas sistēmu jomā (mērķarhitektūras 54.0 versija - Būvniecības procesu un IS attīstība (2.kārta))" var iepazīties Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI