DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Latvijai 100

AM vadība piedalīsies Latvijas armijas simtgadei veltītā konferencē un grāmatas atvēršanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīt, 10. jūlijā, plkst. 9.30 Latvijas Kara muzejā Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Staķis piedalīsies Latvijas armijas simtgadei veltītas starptautiskas zinātniskas konferences “Latvijas Neatkarības karš 1918. – 1920. un Latvijas armijas izveidošanas 100. gadadiena” atklāšanā.

Savukārt konferences noslēgumā plkst. 16.00 Latvijas Kara muzejā notiks vēsturnieka Jura Ciganova grāmatas “Latvijas armija” atvēršana, kuru apmeklēs Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Starptautiskajā zinātniskajā konferencē “Latvijas Neatkarības karš 1918. – 1920. un Latvijas armijas izveidošanas 100. gadadiena” vēsturnieki no Baltijas valstīm, Apvienotās Karalistes, Polijas un Ukrainas aplūkos ar Latvijas Neatkarības karu un Latvijas armijas vēsturi saistītus jautājumus.

Piemēram, Latvijas Kara muzeja vēsturniece Barba Ekmane konferencē uzstāsies ar priekšlasījumu “Fotogrāfijas kā vēstures avots: latviešu karavīru ietērps un atšķirības zīmes Neatkarības kara laikā”, Igaunijas militārās akadēmijas vēsturnieks Igors Kopitins (Igor Kopõtin) prezentēs referātu “Igaunijas armijas ārzemnieku un etniskās vienības Neatkarības kara laikā”, Vītauta Dižā Universitātes vēsturnieks Jonas Vaičenonis (Jonas Vaičenonis)  sniegs ieskatu tematā “Lietuvas armijas atjaunošana un cīņa par valstiskumu 1918. – 1920” u.c.

Latvijas armijas simtgadei veltīto konferenci organizē Latvijas Kara muzejs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāti. Konference notiks no plkst. 9.30 līdz 15.50, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents.

Grāmatā “Latvijas armija” īsa pārskata veidā pastāstīts par Latvijas valsts pirmajiem soļiem bruņoto spēku organizēšanā, vienotas armijas izveidošanā Neatkarības kara laikā, par armijas struktūru miera laikā līdz padomju okupācijai un par Nacionālo bruņoto spēku veidošanos pēc valsts neatkarības atgūšanas. Visi grāmatā izmantotie ilustratīvie materiāli glabājas Latvijas Kara muzeja krājumā. 

“Šī grāmata ir veltījums Latvijas valsts bruņotajiem spēkiem un latviešu karavīriem. Latvijas armija ir dzimusi kopā ar Latvijas valsti. Mums sava valsts bija jāizcīna, un mūsu karavīri to izdarīja. Latvijas neatkarība bija Latvijas armijas karavīru nopelns – starptautiskā sabiedrība mūsu valsti atzina tikai pēc tam, kad Latvijas bruņotie spēki bija atbrīvojuši tās teritoriju no visiem ārējiem un iekšējiem ienaidniekiem,” uzsver J. Ciganovs.

Grāmatu “Latvijas armija” varēs iegādāties Latvijas Kara muzejā.

Latvijas Kara muzejs ir lielākā militārās vēstures krātuve Latvijā, un tā mērķis ir veicināt sabiedrības izglītošanu un valstiskās pašapziņas stiprināšanu, vācot, saglabājot, pētot, izstādot un popularizējot materiālās un garīgās liecības par Latvijas militāri politisko vēsturi no senākajiem laikiem līdz mūsdienām. 

Konferences “Latvijas Neatkarības karš 1918. – 1920. un Latvijas armijas izveidošanas 100. gadadiena” programma pieejama šeit: http://ejuz.lv/q64.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI