DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

LTRK padomes locekļi ar R. Nemiro pārrunā situāciju par “Latvenergo” padomi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākās uzņēmēju biedrības Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomes locekļi pirmdien, 8.jūlijā, tikās ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro, lai pārrunātu situāciju, kas izveidojusies ar AS “Latvenergo” padomi, kā arī citām aktualitātēm, tostarp obligāto iepirkuma komponenti (OIK) un darbaspēka pieejamību.

Uzrunājot uzņēmējus, ministrs norādīja uz iemesliem, kādēļ tika pieņemts lēmums atlaist stratēģiski svarīgā uzņēmuma padomi un kādēļ tika izveidota pagaidu padome, kā arī turpmākajiem soļiem. R.Nemiro sacīja, ka, saņemot dienesta ziņojumu par AS “Latvenergo”, tika konstatēts, ka netiek pietiekami strādāts pie uzņēmuma nostabilizēšanās eksporta tirgos, kā arī sadales tīklu izmaksu mazināšanas un citām nepieciešamajām izmaiņām. Ar ministru tika pārrunāts arī turpmākais process par jaunas AS “Latvenergo” padomes veidošanu, iekļaujot nominācijas komisijā pārstāvi no LTRK, lai tādējādi nodrošinātu maksimālu profesionalitāti tās locekļu izvēlē.

R.Nemiro norādīja, ka atšķirībā no iepriekšējā padomes locekļu atlases komisijas nolikuma, tajā tiks iekļauti vairāki jauninājumi, tostarp par prasībām kandidātiem saistībā ar Latvijas pilsoņa statusu. Tāpat arī svarīgi, ka katrs no padomes locekļiem būtu profesionālis savā jomā, piemēram, enerģētikā, jurisprudencē, biznesa vadībā, mārketingā, utt.

LTRK padomes locekļi norādīja, ka problēmas ar kandidātu izvēli var radīt tas, ka padomes locekļiem ir jākļūst par amatpersonām, kas var būt par iemeslu, kādēļ daļa no potenciālajiem profesionāļiem nolemtu nepiedalīties konkursā. “Iespējams, ka politiskā līmenī jāveicina diskusijas par to, ka kandidātu padziļinātas pārbaudes un atbilstība amatam ir vajadzīgi, taču ne visi cilvēki, kuri saistīti ar uzņēmējdarbību un ir eksperti savā nozarē, vēlas kļūt publiskas valsts amatpersonas, atklājot savus ienākumus un citu informāciju,” saka LTRK prezidents Aigars Rostovskis. Tāpat uzņēmēji uzskata, ka tas cilvēku loks, kuri var kandidēt uz šāda līmeņa amatiem jau tāpat ir ļoti ierobežots, tāpēc amatpersonas statuss vēl vairāk sašaurina profesionālas padomes izveidi.

LTRK padomes locekļi ar R.Nemiro pārrunāja arī to, kāds statuss ir obligātās iepirkumu komponentes jautājumā, kā arī to, kā stiprināt šī maksājuma saņēmēju kontroles mehānismus. Ekonomikas ministrs norādīja, ka pašreiz 147 OIK saņēmēji nepilda visas prasības, lai saņemtu atbalstu, bet 15 no uzņēmējiem pieprasītos dokumentus vispār neiesniedza. Kā norādīja R.Nemiro, būtiski ir ne tikai stiprināt kontroles, vērtējot dokumentu atbilstību un pārbaudes uz vietas uzņēmumos, bet arī definēt vienoto tehnoloģisko ciklu un veikt virkni izmaiņas regulējumos, tādējādi sakārtojot šo jomu tā, lai iedzīvotājiem un komersantiem nebūtu jāpārmaksā par elektrības rēķiniem.

Vēl LTRK padomes locekļi ar R.Nemiro pārrunāja situāciju darbaspēka pieejamības jomā, aicinot ātrāk risināt samilzušās problēmas ar trešo valstu pilsoņu piesaistīšanu, kā arī attiecībā uz vietējiem iedzīvotājiem, piemēram, paredzot iespēju nodarbināt studentus prakses laikā, maksājot tiem stipendiju, kam netiktu papildu piemēroti darbaspēka nodokļi. Atsevišķās nozarēs vidējās algas būtiski atšķiras no tā, kāda tā ir Latvijā vidēji aprēķināta un pie kā pašreiz tiek piesaistīti ārvalstnieki, kas arī raisa diskusijas un ir jārisina. Svarīgi turpināt uzsāktās sarunas gan ar Iekšlietu ministriju un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, gan arī Finanšu ministriju, Ekonomikas ministriju u.c. iesaistītajām iestādēm.          

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2500 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2017.gadā pārsniedza 14,8 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma - vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) - biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80.gadu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI