DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

J. Reirs: Finanšu sektora dalībnieku uzraudzība un reformu ieviešana ir un būs FKTK prioritāte

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 4. jūlijā, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš un FKTK priekšsēdētāja vietniece Gunta Razāne iesniedza Saeimas priekšsēdētājai informāciju par atkāpšanos no amata, lūdzot atbrīvot no amata saskaņā ar FKTK likumā noteikto. Jāuzsver, ka FKTK jāturpina strādāt atbilstoši tai noteiktajam mērķim – veicināt ieguldītāju, noguldītāju un apdrošināto personu interešu aizsardzību un finanšu un kapitāla tirgus attīstību un stabilitāti, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanu.

“Sekmīga FKTK darbība šobrīd ir īpaši svarīga, ņemot vērā nepieciešamību ieviest Moneyval rekomendācijas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas sistēmas stiprināšanai, un to kā būtisku prioritāti aicināšu izvirzīt arī pārejas periodā izvirzītajam FKTK priekšsēdētājam,” uzsver finanšu ministrs Jānis Reirs.  

Saskaņā ar grozījumiem FKTK likumā, kas stājās spēkā šā gada 1. jūlijā, tika noteikta jauna FKTK iecelšanas kārtība. Jaunā kārtība paredz, ka līdzšinējo piecu padomes locekļu vietā komisijas  padomē turpmāk būs trīs locekļi – priekšsēdētājs un divi padomes locekļi. Priekšsēdētāju pēc Ministru kabineta (MK) ieteikuma un padomes locekļus pēc FKTK priekšsēdētāja ieteikuma amatā uz pieciem gadiem apstiprinās Saeima.

Pretendentus MK izvēlēsies atklātā konkursā, un viena un tā pati persona par priekšsēdētāju vai padomes locekli varēs būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Saskaņā ar likuma grozījumiem FKTK priekšsēdētāja amata pretendents MK apstiprināšanai Saeimā jāizvirza līdz šī gada 1. oktobrim, un līdzšinējais komisijas vadītājs savus amata pienākumus pilda līdz jauna priekšsēdētāja apstiprināšanai vai līdz brīdim, kad Saeima viņu ir atbrīvojusi no amata. 

Vienlaikus, lai nodrošinātu FKTK darbības nepārtrauktību, ir paredzēts, ka tādā gadījumā, ja Saeima no amata atbrīvo līdzšinējo priekšsēdētāju vai priekšsēdētāja vietnieku līdz brīdim, kamēr saskaņā ar jauno kārtību tiek iecelts jauns priekšsēdētājs un padomes locekļi, Saeima uz laiku pēc finanšu ministra un Latvijas Bankas padomes kopīga ieteikuma no komisijas darbinieku vidus var iecelt priekšsēdētāju vai padomes locekli. Pārejas periodā padomes locekļu skaitam ir jābūt ne mazākam par trim.

Finanšu ministrs veiks pārrunas ar iespējamiem kandidātiem, lai pēc iespējas tuvākā laikā pēc kopīga ieteikuma ar Latvijas Bankas padomi ieteiktu Saeimai priekšsēdētāja kandidātu pārejas periodam, līdz brīdim, kad atbilstoši jaunajai kārtībai Saeima iecels jaunu FKTK priekšsēdētāju un padomes locekļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI