DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kuldīgas novada pašvaldība
Ineta Zvirbule, Nekustamo īpašumu nodaļas nekustamo īpašumu speciāliste
04. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

“Dzīres Kuldīgā” – 24. reizi, bet jaunās skaņās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Sandris Kuzminckis

No 19. līdz 21. jūlijam trīs dienu garumā ar daudzveidīgiem pasākumiem Kuldīgas ielās, parkos un laukumos norisināsies jau divdesmit ceturtās “Dzīres Kuldīgā”. Vieni no senākajiem pilsētas svētkiem Latvijā šogad būs jaunās skaņās – ar jaunām norises vietām, nebijušiem pasākumiem un īpašiem viesiem, starp kuriem jāmin populārā grupa “Instrumenti” un ārzemju mākslinieki, kuri Latvijā iepriekš nav uzstājušies.

Īpašie viesi – “Instrumenti”

Piektdienas, 19. jūlija, vakarā Kuldīgas estrādē svētkus ievadīs “Dzīru” īpaši viesi – labi zināmā grupa “Instrumenti”. Tas ir viens no kvalitatīvākajiem un intriģējošākajiem mūzikas projektiem Latvijā, ko radījuši divi akadēmiski izglītoti mūziķi – Jānis Šipkēvics un Reinis Sējāns līdz ar Gati Zaķi, kurš ir viens no pieprasītākajiem un kvalitatīvākajiem skaņu ierakstu producentiem. Interesanti, ka grupa iepriekšējos gados muzikālo materiālu vairākkārt ierakstījusi arī studijā, kas atrodas Kuldīgas pievārtē. Tieši nometnē pie Kuldīgas tapusi arī viena no jaunākajām grupas dziesmām “Visā visumā Visums ir viss”, ko šobrīd bieži dzirdam radio ēterā. 

“Instrumenti” Kuldīgas estrādē piedāvās vērienīgu koncertšovu, kas sevī ietvers atskatu uz pagājušā gada “Atkala” koncertiem Siguldā, ar vienu kāju jau iekāpjot augusta beigās gaidāmā Rīgas koncerta Daugavas stadionā programmā. Biļetes uz koncertu 10, 12 vai 15 eiro vērtībā iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un internetā.

Jaunums – koncerti un atrakcijas pie Māras dīķa

Viens no šī gada “Dzīru Kuldīgā” jaunumiem ir pie Māras dīķa iekārtotā svētku norises vieta ar divām skatuvēm un daudzveidīgu atrakciju un atpūtas piedāvājumu gan dīķmalā, gan pašā dīķī un pat netālu esošajā vieglatlētikas manēžā. Piektdienas pusdienlaikā svētki šeit sāksies ar šlāgerballi, sestdien te piedāvās atpūtu bez viedierīcēm “Sienāžu pļavā” bērniem un atpūtas programmu pieaugušajiem “no rīta espreso līdz pēcpusdienas tējai”, bet svētdien pie Māras dīķa norisināsies svētku noslēguma koncerts.

Tāpat pie Māras dīķa piektdien un sestdien varēs baudīt “Dzīrēs Kuldīgā” jau iepazīto mucu darināšanas šovu, bet svētdien šeit notiks arī Kurzemes mediju čempionāts galda futbolā un tradicionālie “Dzīru” olu kari. Gan piektdien, gan sestdien noteiktos laikos Māras dīķī vizināsies viesis no Nīderlandes – serenāžu meistars Reiners Sijpkens ar savu ērģeļlaivu, kuram šī ir pirmā viesošanās Latvijā. Piektdienas un sestdienas vakarā, kad satumsīs, dīķī norisināsies muzikāli krāsainas strūklaku dejas, bet sestdienas naktī vieglatlētikas manēžā ar vienīgo uzstāšanos Ziemeļeiropā, piedāvājot muzikāli akrobātisku šovu “Levitējošās klavieres”, publiku pārsteigs spāņu mākslinieki Dāvids Moreno un Kristina Kalleja. 

Bagātīgs svētku tirgus – Pilsētas laukumā, Liepājas ielā un 1905. gada parkā

“Dzīres Kuldīgā” nav iedomājamas bez bagātīga svētku tirgus. Šogad tirgotājiem būs atvēlētas ne tikai iepriekš pierastās tirdzniecības vietas – Liepājas iela un 1905. gada parks, bet arī Pilsētas laukums. Tirgus lustes papildinās daudzveidīga kultūras programma uz svētku tirgus skatuves Pilsētas laukumā, ko piektdienas pusdienlaikā atklās dažādu konkursu laureāti, populārā Kuldīgas grupa “Rumbas kvartetu”. Uz skatuves piektdien un sestdien kāps tautas deju kolektīvi, instrumentālās un vokālās mūzikas kolektīvi, folkloras kopas un citi mākslinieki. Īpaši jāizceļ grupa “Iļģi”, kas koncertēs piektdienas vakarā. Savukārt svētdien Pilsētas laukumā par optimistisku noskaņu gādās dīdžejs.

1905. gada parkā – programma bērniem un jauniešiem

Lai svētkos būtu interesanti arī bērniem un jauniešiem, 1905. gada parkā svētku laikā piedāvās radošās darbnīcas, izmēģinājumu laboratorijas, lielformāta spēles, teātra izrādes, varēs baudīt dažādu grupu uzstāšanos un vakaros arī ballēties. Piektdienas vakaru noslēgs komiķu stāvizrāde un jauniešu iecienītā grupa “1. kurss”, bet sestdienas vakara ballītē Kuldīgā viesoties apsolījusi repere Viņa un duets “Transleiteris”. Savukārt svētdien šeit piedāvās piepūšamās atrakcijas un jautru putu ballīti.

Rātslaukumā – 777 sekundes klavieru skaņās

Rātslaukuma programma atšķirsies no citiem gadiem vispirms ar to, ka skatuve atradīsies tuvāk Kuldīgas jaunajam rātsnamam, nevis kā iepriekš – pie Alekšupītes. Skatuve būs veidota 360 grādos, un skatītāji varēs baudīt priekšnesumus no visām pusēm. Atšķirīgs būs arī programmas saturs – šogad šeit svētku viesiem piedāvās skatuves un mākslas instalāciju “Skatuve No. 777” kā veltījumu faktam, ka šogad aprit 777 gadi kopš laika, kad Kuldīga pirmoreiz pieminēta vēsturiskos dokumentos. Dienas laikā šeit būs pieejamas atvērtās klavieres, pie kurām aicināts ikviens, lai sniegtu savu muzikālu priekšnesumu, savukārt piektdienas un sestdienas vakarā, sākot no plkst. 19.00, ik stundu septiņi pianisti sniegs muzikālu performanci “777 sekundes klavieru skaņās” kā liecību par laika ritējumu. Piektdienas un sestdienas izskaņā izskanēs kvalitatīvas koncertprogrammas, bet trīs dienu garumā smalkas uzkodas un dzērienus piedāvās pazīstamais šefpavārs Raimonds Zommers.

Svētki pagalmos

Kuldīgas īpašo noskaņu veido ne tikai arhitektūra, rumba un senais ielu tīklojums, bet arī radošie cilvēki, kuri mīt senajos namos. Tāpēc pirmoreiz “Dzīrēs Kuldīgā” apmeklētājiem piedāvās “Kuldīgas pagalmu stāstus”, aicinot trīs dienu garumā ielūkoties vecpilsētas “aizkulisēs” – seno namu Liepājas ielā 8 un Kaļķu ielā 3 pagalmos, kur notiks radošās darbnīcas, koncerti, būs skatāmas ekspozīcijas par namu vēsturi. Tā būs iespēja iepazīties ar namu iedzīvotāju stāstu, viņu talantiem un vērtībām, jo programmu veidošanā un īstenošanā piedalās šo vietu saimnieki un viņu domubiedri. Sestdienas vakarā atdzīvosies vēl viens līdz šim plašākai publikai neredzēts pagalms – Kuldīgas novada Sporta skolas iekšpagalms Kalna ielā 6, kur notiks atraktīva velo – bungu performance “Viņš ir mans kaimiņš”. Tas būs aizraujošs, ritmisks priekšnesums, kurā pārdrošs velo kaskadieris “spēlēs” milzu bungas un dosies ritmiskā cīņā ar profesionālu bundzinieku pie klasiskā bungu komplekta.

Pasākumi baznīcās un Annas dārzā

Kuldīgas Sv. Annas baznīcā un dārzā festivāla “Dzīres Kuldīgā” laikā lieli un mazi kuldīdznieki un svētku viesi varēs baudīt dažādus koncertus un piedalīties radošajās darbnīcas. Par simbolisku samaksu, kas arī būs kā ziedojums baznīcas jumta remontam, piektdienas vakarā no 17.00 un sestdien no 12.00 varēs mieloties ar karstām divu veidu pankūkām. Lai gan oficiāli “Dzīres Kuldīgā” šogad sāksies piektdien, Annas baznīcā jau ceturtdien notiks pirmais koncerts, kurā muzicēs Kristīne Prauliņa un draugi. Annas dārzā koncerti būs arī piektdienas vakarā, tostarp viesosies dziesminieks Kārlis Kazāks, bet sestdien šeit notiks bērniem veltīti pasākumi. Savukārt Sv. Katrīnas pasākumā piektdien notiks kristīgo mūziķu un kalpotāju rīkots pasākums, bet sestdien izskanēs vairāki koncerti.

Maģiskais retro Pilsētas dārzā

Retro noskaņu “Dzīrēm Kuldīgā” piešķirs maģiskā retro pasākums sestdien Pilsētas dārzā. Te darbosies retro fotosalons, taps lieli ziepju burbuļi un varēs vērot burvju trikus, kā arī apskatīt antīkos spēkratus. 

Svētku tradīcijas – Alekšupītes pasākumi un svētku gājiens.

Tradīcijas turpināt ir svarīgi, tāpēc arī šajās “Dzīrēs” notiks Alekšupītes skrējiens, Alekšupītes kanevāls, kā arī krāšņais un humora pilnais svētku gājiens cauri visai pilsētai, kas noslēgsies pilsētas estrādē ar balli, ko spēlēs grupa “Mākoņstūmēji”.

Svētku naktsdzīve

Bez jau iepriekš pieminētajām ballītēm piektdien un sestdien 1905. gada parkā un lielās svētku balles estrādē svētku apmeklētājiem tiks piedāvātas arī citas ballītes dažādās vietās pilsētā. Piektdienas vakarā biedrība “Ventas Dzirkstis” & “Zero Defect” Liepājas ielas 14. nama pagalmā aicina uz pasākumu “Uz visiem 100! Vasaras disko iesaukums”, bet pie kafejnīcas “Pīlādzītis” Stendes ielā 2A Dj Ziggy, Dj Reflx un zumbas dejotājas aicina uz pasākumu “Zumba to Rumba Night”. Pie “Pīlādzīša” ballīte notiks arī sestdienas vakarā, šoreiz regeja ritmos pasākumā “Riga Reggae – karstā videoballīte”, bet Pilsētas laukuma 4. nama sētā pie garāžām ikviens aicināts uz “Kurzemes Radio Garāžas ballīti”.

Aicinām iepazīties ar festivāla “Dzīres Kuldīgā  2019” bagātīgo pasākumu programmu, izvēlēties savām interesēm un vēlmēm vispiemērotākās norises un baudīt vislabāko nedēļas nogali Latvijā!

Svētku pasākumu programma: mājaslapās https://www.dzires.kuldiga.lv un https://www.kuldiga.lv . Informācijai par svētku pasākumiem aicinām sekot līdzi arī Kuldīgas Facebook kontā: https://www.facebook.com/kuldigalv .

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI