DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tiesās divas personas par krāpšanu no Lielvārdes baznīcas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu divu personu apsūdzībā par krāpšanu no Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas un dokumentu viltošanu. Viena personas izkrāpa finanšu līdzekļus 284 574 EUR apmērā, kas iegūti pārdodot nekustamo īpašumu, savukārt otra persona atbalstīja pirmo krāpšanas izdarīšanā.

Kā norādīts lēmumā, vienu no apsūdzētajiem 2006. gadā ievēlēja par Lielvārdes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes (turpmāk - draudze) priekšnieku. Viņš ieguva plašas tiesības vadīt, organizēt un koordinēt draudzes darbu, kā arī kārtot saimnieciskos un finanšu jautājumus. Persona nolēma izkrāpt finanšu līdzekļus, kas iegūti pārdodot nekustamo īpašumu.

Vispirms viņš 2006. gada septembrī nodibināja nodibinājumu. Pēc tam 2007. gada sākumā ar līdzapsūdzēto draudzes sekretāri vienojās viltot padomes sēdes protokolu, ar kuru noteica, ka nodibinājums būs atbildīgs par draudzes darījumiem ar nekustamiem īpašumiem, to pārvaldīšanu un samaksas saņemšanu, kā arī jauna draudzes saietu nama būvēšanu. Viņš pārdeva draudzes vārdā minētos nekustamos īpašumus, bet izkrāptos naudas līdzekļus 284 574 EUR apmērā pārskaitīja uz nodibinājumu un ar tiem rīkojās vienpersoniski pēc saviem ieskatiem. Savukārt laika posmā no 2007. gada līdz 2012. gadam daļu līdzekļu, proti, 163 819 EUR, viņš legalizēja, pārskaitot tos no nodibinājuma bankas konta uz  saviem privātajiem kontiem, izņemot minētos finanšu līdzekļus gan bankas automātos, gan bankas filiālēs skaidrā naudā, gan veicot pārskaitījumus trešajām personām.

Viņš apsūdzēts arī par to, ka 2011. gada nogalē izkrāpa kāda uzņēmuma naudas līdzekļus 19 066 EUR apmērā, proti, viņš pārdeva draudzei piederošu nekustamo īpašumu, bet ieskaitītos naudas līdzekļus pārskaitīja nodibinājumam un ar tiem rīkojās vienpersoniski pēc saviem ieskatiem.

Kopumā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas, 177.panta trešās daļas, 195.panta trešās daļas, līdzapsūdzētā persona apsūdzēta pēc Krimināllikuma 275.panta otrās daļas, 20.panta ceturtās daļas un 177.panta trešās daļas .

Lieta nodota Zemgales rajona tiesai (Ogrē).

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI