DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Samazinās dzīvsudrabu saturošu plombu izmantošanu zobārstniecībā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai turpmākajos gados samazinātu amalgamas jeb tā dēvētās dzīvsudraba plombas izmantošanu zobārstniecībā, šodien. 2.jūlijā, valdība apstiprināja Veselības ministrijas sagatavoto plānu 2019.-2020.gadam*. Mērķis ir aizsargāt vidi no piesārņojuma ar dzīvsudrabu.

Amalgama ir metālu sakausējums, kurā ietilpst dzīvsudrabs. To joprojām izmanto zobārstniecībā, taču Eiropas Savienības regulas paredz, ka katrai dalībvalstij jāizstrādā nacionālo plānu, lai pakāpeniski samazinātu zobārstniecības amalgamas izmantošanu. Eiropas Komisija jau pirms vairākiem gadiem pieņēma stratēģiju attiecībā uz dzīvsudrabu, lai samazinātu tā daudzumu vidē un šīs vielas ietekmi uz cilvēkiem - nākošais solis ir zobārstniecība.

No 2018. gada 1. jūlija zobārstniecības amalgama vairs netiek izmantota bojātu zobu ārstēšanai bērniem vecumā līdz 15 gadiem un grūtniecēm vai sievietēm, kas baro ar krūti, izņemot gadījumus, kad zobārsts uzskata, ka tas noteikti ir nepieciešams. Tāpat pēdējos gados amalgamu materiālu izmantošana zobārstniecībā ir samazinājusies, jo speciālistiem ir pietiekamas zināšanas un iemaņas jaunāko tehnoloģiju izmantošanā zobārstniecībā. Arī turpmāk ir nepieciešams strādāt pie studentu un jau praktizējošu zobārstu tālākizglītošanas, kā arī nepieciešams sabiedrībai skaidrot, ka ierobežojumi galvenokārt saistīti ar šī materiāla ietekmi uz vidi.

Vēl viena no iespējām, kā samazināt zobārstniecības amalgamas lietošanu, ir strādāt pie zobu un mutes dobuma slimību profilakses un veselības veicināšanas, tādējādi mazinot zobu labošanas nepieciešamību. Piemēram, tiks turpinātas izglītības programmas par zobu veselību bērnudārzu un skolu pedagogiem, un īstenotas sabiedrības izglītojošās kampaņas.

Kopumā nākamos divus gadus un turpmāk Veselības ministrija kopā ar padotības iestādēm strādās, lai amalgamas izmantošana zobārstniecībā turpinātu samazināties.

*Zobārstniecības amalgamas pakāpeniskas lietošanas samazināšanas plāns 2019. – 2020.gadam

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI