DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Bordāns: Arī sabiedrībai jādemonstrē nulles tolerance pret uzturlīdzekļu nemaksātājiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šī gada aprīlī spēkā stājās grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas paredz stingrākus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem. Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas (UGFA) sniegtajiem datiem 2019. gadā no janvāra līdz maijam regresa kārtībā valsts budžetā atgūti jau 4 661 683 eiro, kas ir par 69% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, savukārt 2017. gadā regresa kārtībā atgūto līdzekļu apmērs no janvāra līdz maijam sastādījis 2 091 563 eiro.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzsver: “Lai arī atgūto līdzekļu apjoms ar katru gadu pieaug, uzskatu, ka joprojām nepieciešams domāt par uzlabojumiem uzturlīdzekļu sistēmā, demonstrējot nulles toleranci pret uzturlīdzekļu ļaunprātīgiem nemaksātājiem ne tikai no valsts, bet arī sabiedrības puses. Bērna uzturēšana ir vecāku pienākums, kura nepildīšanai nav un nevar būt nekādu attaisnojumu, vēl jo vairāk, ja valsts piedāvā iespēju iesaistīties savu finansiālo iespēju robežās.”

Par izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas var tikt piemērota kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 170. pantu. Ja uzturlīdzekļu parādnieks negūst ienākumus un nav reģistrējies kā bezdarbnieks Nodarbinātības valsts aģentūrā, ir  uzskatāms, ka viņš izvairās no bērna uzturēšanas.

Vienlaikus UGFA var lemt arī par medību, sporta, kolekcijas un/vai pašaizsardzības šaujamieroča iegādāšanās, realizēšanas, glabāšanas un/vai nēsāšanas atļaujas darbības apturēšanu parādniekiem, kuri nenodrošina savu bērnu ar uzturlīdzekļiem, vienlaikus izlietojot finansiālos līdzekļus aktivitātēm un hobijiem, kas prasa finansiālu ieguldījumu.

Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā papildus paredz regulējumu, kas dod parādniekiem iespēju nokārtot savas saistības labprātīgi. Proti, uzturlīdzekļu parādniekam, kurš divu gadu laikā no likuma grozījumu spēkā stāšanās dienas nosegs savu pamatparādu UGFA, tiks dzēsti likumiskie procenti. Uzturlīdzekļu parādnieks var segt parādu UGFA, atmaksājot tikai pamatparādu bez likumiskajiem procentiem.

Visi maksājumi, kas UGFA būs saņemti periodā no 01.07.2019. līdz 30.06.2021., tiks novirzīti pamatparāda segšanai. Ja minētajā periodā pamatparāds tiks segts, tad likumiskie procenti būs dzēsti un uzturlīdzekļu parādniekam tie nebūs jāmaksā.

Uzturlīdzekļu parādniekam var tikt piemēroti arī citi tiesību ierobežojumi, par kuriem informācija pieejama UGFA mājaslapā www.ugf.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI