DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Kūdras un meža ugunsgrēka Kārsavas novadā dzēšanas darbi turpinās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 1.jūlija plkst. 6.30 līdz 2.jūlija plkst. 6.30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 67 izsaukumus – 34 uz ugunsgrēku dzēšanu, 26 uz glābšanas darbiem un septiņi  izsaukumi bija maldinājumi.

Plkst. 14.07 tika saņemts izsaukumus uz Gulbenes novada Lizumu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies vienstāvu ēkā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ugunsgrēks izcēlies vienstāvu ražošanas ēkā un izveidojies liels piedūmojums. Plkst. 17.59 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks tika likvidēts un tajā 315m2 platībā dega trīs ventilatori, kalte, elevatora transportēšanas lenta un šķelda uz tās.

Plkst. 15.43 VUGD saņēma izsaukumu uz Kārsavas novada Malnavas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies Beržovkas kūdras purvā. Ugunsdzēsējiem glābējiem ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka kūdras purvā deg uz koka paletēm sakrauta kūdra un kūdras kalni, pastāv spēcīgs piedūmojums un, saistībā ar lielo vēju, liesmas strauji izplatās uz tuvējā meža pusi. Vakardien šī paaugstināta bīstamības ugunsgrēka dzēšanas darbus veica vairāk nekā 30 ugunsdzēsēji glābēji ar 10 specializētās ugunsdzēsības automašīnām, kā arī divi Valsts meža dienesta transportlīdzekļi, uzņēmuma tehnika, Latvijas dzelzceļa resursi un dzēšanai no gaisa arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopters, bet apsekošanai no gaisa – Valsts Robežsardzes helikopters. Līdz ar tumsas iestāšanos, ugunsdzēsēji glābēji turpināja kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbus. Tomēr, ņemot vērā to, ka ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā pastāvēja liela bīstamība, jo, izdegot koka saknēm, koki krīt, dzēšanas darbi tika organizēti tā, lai ierobežotu liesmu tālāko izplatību, bet vienlaikus arī neapdraudētu pašus ugunsdzēsējus glābējus. Šorīt Kārsavas novada kūdras un meža ugunsgrēka dzēšanas darbi turpinās. Nakts ietvaros ugunsgrēka izplatība dziļāk mežā palielinājās, bet ar gaismas iestāšanos dzēšanas darbi tiek turpināti arī pašā mežā. Kūdras ugunsgrēka izplatība nav palielinājusies – ir vairākas gruzdošas vietas, kuras ugunsdzēsēji glābēji dzēš. Notikuma vietā pastiprinājies vējš un nedaudz izmainījies vēja virziens, kas ļauj liesmām izplatīties dziļāk mežā. Šorīt ugunsgrēka dzēšanai no augšas iesaistīts arī NBS helikopters.

VUGD atgādina iedzīvotājiem: ja jūtat dūmu smaku, aizveriet logus un durvis, bet, ja nepieciešama palīdzība, nekavējoties zvaniet 112! 

Aizvadītajās brīvdienās ugunsdzēsēji glābēji devās arī uz izsaukumiem, kuros dega atkritumi, elektrības drošinātājs, sausā zāle, siena ruļļi, durvju zvans, žogs, bišu stropi, plastmasas granulas, bērnu laukuma koka konstrukcijas, kūdra, meža zemsedze, bez uzraudzības atstāts ēdiens, kravas automašīnas riepa, garāža, dārza māja, pirts, saimniecības ēka un malka, neapsaimniekota ēka un šķūnis, riepas un ēka, dzīvojamā māja.

Palīdzot nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem, ugunsdzēsēji glābēji vakardien Aizkrauklē notvēra autoostā iemaldījušos čūsku un palaida brīvībā pļavā, Jelgavā no ēkas ventilācijas šahtas atbrīvoja tur iesprūdušu putnu, bet Rīgā  atbrīvoja dzīvokļa ventilācijas sistēma iesprūdušu putnu, atbrīvoja pusatvērtā loga ailē iesprūdušu kaķi un no apmēram 10 metrus augsta koka nocēla kaķi, kurš saviem spēkiem netika lejā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI