DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidents iepazīstas ar Valsts ieņēmumu dienesta darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš trešdien, 26.jūnijā, apmeklēja Valsts ieņēmumu dienestu (VID), kur tikās ar VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi, kā arī iepazinās ar iestādes darbu. K. Kariņa un I. Jaunzemes tikšanās laikā tika pārrunātas ar VID darbu saistītas aktualitātes, normatīvo aktu grozījumus, kas vērsti uz efektīvāku labprātīgas nodokļu nomaksas nodrošināšanu, kā arī ēnu ekonomikas apkarošanu. Ministru prezidents arī tika iepazīstināts ar VID klientu riska analīzes un muitas kontroles sistēmu.

““Ēnu ekonomika” ir viens no vislielākajiem mūsu tautsaimniecības attīstības kavēkļiem, viens no iemesliem, kāpēc mūsu pensijas ir tik zemas un kāpēc investīciju līmenis nepieaug tik strauji. Tā kropļo uzņēmējdarbības vidi. Valsts ieņēmumu dienestam ir jānodrošina, ka spēles noteikumi visiem ir vienādi. Vienlaikus ļoti būtiski ir veidot dienestu par ērtu pakalpojumu iestādi godīgajiem nodokļu maksātājiem. Virziens ir uzņemts un tas ir jāturpina. Novēlu VID ģenerāldirektorei sekmīgi īstenot iecerētās pārmaiņas,” pēc tikšanās pauda K. Kariņš.

VID ir rosinājis izmaiņas likumā “Par nodokļiem un nodevām”, kas ļautu sabiedrībai uzzināt VID pieņemtos lēmumus. Tāpat ir rosinātas izmaiņas sodu politikā, kas noteiktus pārkāpumus pieļāvušam uzņēmumam ļautu sakārtot savu darbību un attīstīties, maksājot nodokļus, izmaiņas Iepirkumu likumā, kā arī nepieciešamību stiprināt valdes locekļu atbildību.

Tāpat I. Jaunzeme informēja Ministru prezidentu par VID uzsāktajām aktivitātēm  darbinieku un arī uzņēmēju izglītošanā, tādējādi palīdzot viņiem izprast nodokļu maksāšanas kārtību Latvijā un palīdzot izvairīties no dažādiem pārpratumiem, paužot pārliecību, ka ilgtermiņā tas dos ieguldījumu tautsaimniecībā.

“Mēs visi gribam, lai brīvprātīga nodokļu nomaksa sasniegtu 90% pašreizējo aptuveni 55% vietā. Mēs zinām, ka viena no labākajām nodokļu iekasēšanas sistēmām un attiecīgi arī iedzīvotāju un uzņēmumu attieksmēm pret nodokļu maksāšanu Eiropā ir tepat netālajā Zviedrijā. Lai to panāktu, Zviedrijā vajadzēja 30 gadus. Tik daudz laika mums nav, un ir vajadzīgs nopietns politiskais atbalsts, lai nodokļu maksāšanas jomu beidzot sakārtotu,” tā I. Jaunzeme.

Šī bija pirmā abu pušu tikšanās, kopš K. Kariņa valdības apstiprināšanas, kā arī I. Jaunzemes stāšanās VID ģenerāldirektores amatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI