DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Izstāde “Saldus sapņus Lolītei” Raiņa muzejā “Jasmuiža”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raiņa muzejā „Jasmuiža” no 27. jūnija līdz 31. oktobrim izstādē “Saldus sapņus Lolītei” būs apskatāmi Santas Kamaldiņas tekstildarbi un Ivara Krūmiņa fotogrāfijas.

Raiņa radītais lellītes Lolītes tēls ir pazīstams daudziem, un izstādes ietvaros muzeja apmeklētāji varēs iepazīt Raiņa dzeju ar tekstila, foto un aktiermākslas palīdzību. Izstādē “Saldus sapņus Lolītei” tiks eksponētas tekstilmozaīkas tehnikās darinātas bērnu segas un leļļu sedziņas. Tekstila darbi sniedz ne tikai krāsu spēles un rakstu baudījumu, bet dažkārt ierosmi arī skatītājam savas radošās fantāzijas sākt izpaust šajā formā. Izstādē tekstila darbi mīsies ar melnbaltām fotogrāfijām – leļļu portretiem, rādot lelles ikdienā mums blakus.

Poētiskas noskaņas radīšanai izstādes telpā skanēs Raiņa dzejas lasījums no SIA „Apostrofs” izdotās klausāmgrāmatas „Rainis. Zelta sietiņš”, kurā aktrise Ninuce Leimane lasa dzejoļus no krājumiem „Zelta sietiņš” un „Lellīte Lolīte”. Mazi un lieli skatītāji varēs lūkoties Raiņa bērnu dzejas tēlu cilvēcisko vērtību un attiecību pasaulē, kas mijiedarbībā ar izstādes mākslas darbiem radīs atmiņas un jaunas asociācijas bērnībā iepazītajam Lolītes tēlam.

„Radīt ir sievietes būtība. Vienai tas ir dārzs, citai virtuve, bet ļoti, ļoti daudzām tie ir rokdarbi. Spēles ar krāsainiem auduma gabaliņiem un galā reāli lietojamā lieta sniedz gandarījumu par sevis izpausmes iespēju un pasakainu labsajūtu,” par tekstilmozaīkas šūšanu saka Santa Kamaldiņa, kuras šūtās segas bērniem priecē ne tikai mazuļus un viņu māmiņas, bet arī ir ieguvušas godalgotas vietas dažādos starptautiskos tekstilmozaīkas konkursos.

„Mans kredo: Apturēt mirkli!” – saka fotogrāfs Ivars Krūmiņš. „Man nav sava rokraksta, nav savas vienas tēmas, jo fotografēju visu, kas gadās manā ceļā. Kā reportāžā. Savās personālizstādēs neesmu atkārtojis pat tēmu, kaut vienmēr tas ir bijis Cilvēks vai viņa radītais.”
Ivars Krūmiņš ir fotogrāfs ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi, bijis Dzintaru koncertzāles fotogrāfs un Jūrmalas pilsētas muzeja oficiālais fotogrāfs, ir bijušas izstādes ASV, Francijā, Latvijā, Lietuvā un Krievijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI