DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvijai trešais augstākais izaugsmes temps Eiropas inovāciju reitingā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas straujais izaugsmes temps Eiropas inovāciju reitingā ir novērtējums Latvijas veiktajām iniciatīvām inovāciju vides attīstībā, jo īpaši atbalstot uzņēmumus inovatīvu produktu un pakalpojumu ieviešanā, kā arī jaunas ražošanas infrastruktūras iegādē. Latvijai ir jāturpina mērķtiecīgs darbs pie inovācijas vides attīstības ilgtermiņā, vienlaikus jau šodien attīstot ambiciozus inovāciju pilotprojektus. Tāpēc Ekonomikas ministrija jau šobrīd attīsta stratēģiskās ekosistēmas projektus viedo pilsētu, biomedicīnas un viedo materiālu jomā. Tieši inovācijas attīstība ir viena no valsts ekonomikas prioritātēm, kas gan vidējā, gan ilgākā termiņā nodrošinās straujāku Latvijas tautsaimniecības izaugsmi un būs par pamatu produktivitātes un pievienotās vērtības produktu pieaugumam,” atzīmē ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro.

Nule publicētajos Eiropas inovācijas rezultātu un Reģionālās inovācijas rezultātu pārskatos Eiropas Komisija atzinīgi novērtējusi Latvijas centienus inovācijas vides attīstībā. Latvijā vērojama trešā augstākā izaugsme Eiropas Savienībā, pieaugot sniegumam reitingā par 17,7 procentpunktiem. Latvijai ir iekļauta “vidējo inovatoru” valstu grupā, kuru sniegums inovācijas jomā ir no 50 - 90% no ES-28 vidējā līmeņa. Pārskatā Latvija ierindota 24. vietā 28 valstu konkurencē, saglabājot nemainīgu pozīciju, salīdzinot ar 2017. un 2018. gada pārskata rezultātiem.

Eiropas Komisijas eksperti atzinīgi novērtējuši Latvijas sniegumu trīs inovāciju dimensijās - finanses un atbalsts, inovācijas ietekme uz nodarbinātību, kā arī inovācijām labvēlīgas uzņēmējdarbības vides nodrošināšana. It īpaši augsts ir Latvijas sniegums riska kapitāla investīciju piesaistē, kas sastāda 148,2% no ES vidējā rādītāja. Salīdzinoši augsts ir arī augstāko izglītību ieguvušo iedzīvotāju skaita rādītājs un nodarbinātības līmenis strauji augošajos uzņēmumos inovatīvās nozarēs. Tāpat pārskatā norādīts, ka Latvijai ir jāturpina darbs pie privātā sektora investīciju pieauguma pētniecības un attīstības aktivitātēm, kā arī jaunu doktorantūras studiju beidzēju skaita palielināšanā, kas šobrīd ir salīdzinoši zemā līmenī.

Eiropas Savienības sniegums kopumā inovācijas jomā ir uzlabojies četrus gadus pēc kārtas, un pirmo reizi vēsturē Eiropas inovācijas rādītāji ir labāki par Amerikas Savienoto Valstu rezultātiem. Tomēr ES joprojām atpaliek no Dienvidkorejas, Kanādas, Austrālijas un Japānas  nemainīgi augstajiem rādītājiem.

Eiropas Komisijas veidotais Eiropas Inovāciju reitings ietver 10 dimensijas, ņemot vērā 27 inovāciju ietekmējošus indikatorus tādās jomās kā cilvēkresursi, pievilcīga pētniecības sistēma, inovācijai labvēlīga vide, finanses un atbalsts, uzņēmumu investīcijas, uzņēmumu inovētspēja, sadarbība starp zinātni un uzņēmējdarbību, intelektuālie aktīvi, inovācijas ietekme uz nodarbinātību un inovācijas ietekme uz pārdošanu.

Eiropas Inovāciju reitings ir publicēts Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI