DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Valsts kontrole aktīvi iesaistās sarunu festivālā “Lampa”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts kontroles vadības pārstāvji piedalīsies vairākās sarunu festivāla “Lampa” diskusijās, vienu no tām iniciējot un organizējot sadarbībā ar Cēsu pašvaldību. Diskusija “Valsts kontroles revīzija: kā neīstenot sliktu administratīvi teritoriālo reformu?” notiks trijos sarunu blokos, tajā piedalīsies Saeimas deputāti, pašvaldību vadītāji un eksperti, to vadīs žurnālists Jānis Domburs.

Valsts kontroles diskusija, kura norisināsies Cēsu pašvaldības teltī 29.jūnijā no pulksten 13.00, tiks uzsākta ar sarunu par administratīvi teritoriālās reformas mērķiem un līdzekļiem, lai noskaidrotu, ko un kāpēc vajag valstij un iedzīvotājiem, kādas problēmas pašvaldību funkciju izpildē jānovērš un pēc kādiem kritērijiem mērīs reformas rezultātus.

Otrajā diskusijas blokā dalībnieki pievērsīsies jautājumiem par pašvaldību varas un funkciju pārdali starp pilsētām, novadiem, apriņķiem un reģioniem, starp lēmējiem un izpildītājiem, lai rastu atbildes uz jautājumiem: Vai un kuri pašvaldību uzdevumi jāpārdala otrā līmeņa pašvaldībām un valstij? Vai un kas jāmaina deputātu nodarbināšanā izpildvarā? Vai un kas jāmaina mēru pienākumos un ievēlēšanā?

Noslēdzošajā sarunas blokā dalībnieki diskutēs par efektivitātes un demokrātijas jautājumiem, lai atbildētu, kā pašvaldībām kļūt saimnieciskākām un būt tuvāk cilvēkam. Šajā blokā tiks runāts par to, kur ir lielākais potenciāls resursu ekonomēšanai, kā arī par pašvaldību tuvināšanos cilvēkiem ar līdzdalības, atklātības, sasniedzamības formām.

Diskusijā piedalīsies valsts kontroliere Elita Krūmiņa, Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins, 13. Saeimas deputāti Daniels Pavļuts (Attīstībai PAR) un Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis, Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis, Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs, SIA “Latvijas mobilais telefons” prezidents, Latvijas Universitātes un LMT pētījuma “Latvijas administratīvo teritoriju ekonomiskās aktivitātes izvērtējums” līdzautors Juris Binde, bijušais reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs (2007.–2010.) Edgars Zalāns, kā arī Valsts kontroles Sabiedriskās padomes locekļi: PROVIDUS direktore un vadošā pētniece Iveta Kažoka, Latvijas Universitātes Politikas zinātņu nodaļas vadītāja Iveta Reinholde, “Luminor” ekonomists Pēteris Strautiņš.

28.jūnijā pulksten 12.30 Valsts kancelejas teltī Valsts kontroles politiku plānošanas un analīzes procesu vadītājs Valērijs Stūris piedalīsies diskusijā “Vai valsts drīkst kļūdīties?”, kuras dalībnieki risinās jautājumus par to, vai politiķi un ierēdņi arī kļūdās, un kāda ir atšķirība starp drosmīgu, pārgalvīgu un nekompetentu lēmumu? Vai kļūda valsts pārvaldes darbā ir vērtīga pieredze labākiem nākotnes lēmumiem vai tomēr nepiedodama nekompetence? Cik lielai drosmei jābūt, uzņemoties lēmumu pieņēmēja misiju? Diskusijā piedalīsies satiksmes ministrs Tālis Linkaits, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Vides un energoefektivitātes departamenta direktore Dana Heiberga, Latvijas platformas attīstības sadarbībai (LAPAS) direktore Inese Vaivare. Diskusiju vadīs Cēsu novada pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Savukārt 29.jūnijā pulksten 16.00 Latvijas Pilsoniskās alianses Līdzdalības teltī ikvienam būs iespēja iesaistīties praktiskā sarunā par dažādu atbildīgo tiesībām un pienākumiem, rūpējoties par savu dzīvokli un visu māju, lai tā būtu droša un kārtīga visu laiku. Interaktīvā spēlē dalībnieki varēs uz savām mājām paraudzīties revidenta acīm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI