DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Godināti konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019” laureāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noslēdzies konkurss “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019”, kuru organizē Ekonomikas ministrija (EM) sadarbībā ar žurnālu “Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Konkursa “Energoefektīvākā ēka Latvijā 2019” laureāti:

  • Siguldā, Institūta ielā 10 - 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka 2019”;
  • Liepājas Olimpiskā centra Manēža1. vieta nominācijā „Energoefektīvākā sabiedriskā ēka 2019”
  • Valmierā, Mālu ielā 1 un Ķieģeļu ielā 8 - 1. vieta nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019. Jaunbūve”.

Ralfs Nemiro, ekonomikas ministrs: Mēs visi zinām, ka nav labākas motivācijas par labu piemēru! 10 gadu laikā Latvijā tika atjaunotas vairāk kā 800 daudzdzīvokļu ēkas. Ja skatāmies reģionālā griezumā, tad visvairāk atjaunoto ēku ir Kurzemes reģionā – 245 ēkas. Savukārt visaktīvākās pilsētas un līdz ar to visaktīvākie dzīvokļu īpašnieki ir Liepājā, kur atjaunotas 114 daudzdzīvokļu ēkas, tad seko Valmiera, Ventspils, Jelgava un Rīga. Ņemot vērā, ka Latvijā lielākais daudzdzīvokļu ēku skaits ir Rīgā, aicinātu Rīgas pašvaldībā esošos namu apsaimniekotājus sasparoties un aktīvāk iesaistīties renovācijas procesā, piemēram, “Rīgas namu pārvaldnieks” līdz šim ir atjaunojis tikai 6 ēkas. Lai šodienas laureāti – 2019. gada energoefektīvākās ēkas Latvijā kalpo par izcilu piemēru citām pilsētām, daudzdzīvokļu, ražošanas un sabiedriskām ēkām, kā arī privātmājām kļūt energoefektīvākām un videi draudzīgākām.”

Ekonomikas ministrijas Simpātiju balvu par nozīmīgu ieguldījumu energoefektivitātes idejas veicināšanā saņēma SIA “Jūrmalas Mežaparki”, kas ir labs piemērs sekmīgi īstenotam energoefektivitātes projektam apstrādes rūpniecības jomā. Tāpat EM Simpātiju balvu saņēma arī SIA “Valkas namsaimnieks” par ieguldījumu energoefektivitātes popularizēšanā Valkā, kā arī par ilgtspējīgiem un kvalitatīviem risinājumiem ēku atjaunošanā, un ēku renovācijas projektu vadītāja Signe Kajaka kā viena no aktīvākajām energoefektivitātes idejas aizstāvēm un ēku atjaunošanas procesa virzītājām Latvijā 10 gadu laikā.

Juris Pūce, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: “Energoefektivitāte ir viens no risinājumiem izmaksu un emisiju samazināšanai! Turklāt tas ir viens no elementiem virzībai uz klimatneitralitāti. Uzteicami, ka šāds konkurss notiek jau 8. gadu un Latvijā top vairāk energoefektīvu ēku. Tas arī apliecina, ka kļūstam atbildīgāki pret vidi, ka mūsu patēriņš un tautsaimniecība kļūst efektīvāka.”

VARAM balvu “Klimata draugs” saņēma Biedrība “Pūre 22” par aktīvu darbību siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinošu pasākumu īstenošanā un labākajiem sasniegtajiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazinājuma rādītājiem nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka 2019”. Ēka ir lielisks piemērs, kā, ieviešot dažādus energoefektīvus risinājumus, ir iespējams panākt izcilu, estētiski pievilcīgu un sabiedrībai drošu un pieejamu ēku.

Antra Ērgle, žurnāla "Būvinženieris" galvenā redaktore: Energoefektīvāko ēku konkursa astotā un daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes programmas desmitā ikgadējā cikla noslēgumu gan šo notikumu organizatori, gan dalībnieki var svinēt ar patiesu gandarījumu. Mūsu kopējais rezultāts ir simtiem atjaunotu ēku ar mazāku resursu patēriņu, mājīgāku vidi un ilgāku mūžu, kur ieguldīti desmitiem miljonu eiro, tūkstošiem dzīvokļu īpašnieku, ekspertu, būvnieku, projektu vadītāju un padomdevēju zināšanas, labā griba un enerģija. Lai turpinātu labo darbu, mums jāliek lietā un jāvēsta citiem vērtīgā pieredze, lai resursu taupītāju pulks arvien augtu.”

Žūrijas atzinību saņēma daudzdzīvokļu ēka “Pūre 22” Tukuma novada Pūres pagastā par izcilu piemēru ilgtspējīgai domāšanai, kas ir sekmējusi ne tikai resursu taupīšanu, bet arī radījusi ērtu un sakoptu vidi.

Interneta balsojumā sīvā cīņā ar daudzdzīvokļu ēkām “Pūre 22” Pūres pagastā (445 balsis) un M.Namiķa ielā 15 Grobiņā (488 balsis), visvairāk balsu (865 balsis) un līdz ar to konkursa Simpātijas balvu saņēma daudzdzīvokļu ēka Institūta ielā 10, Siguldā.

Detalizēta informācija par šā gada konkursa laureātiem, kā arī 2. un 3. vietu ieguvējiem pieejama pielikumā un konkursa mājaslapā www.energoefektivakaeka.lv.

Tāpat pasākuma laikā namu pārvaldīšanas uzņēmumu pārstāvjiem, ēku atjaunošanas projektu vadītājiem un citiem energoefektivitātes entuziastiem tika pasniegtas Ekonomikas ministrijas Pateicības par ieguldījumu energoefektivitātes veicināšanā un daudzdzīvokļu ēku atjaunošanā Latvijā 10 gadu laikā kopš tika uzsākta daudzdzīvokļu ēku energoefektivitātes atbalsta programma.

Kā zināms, konkursu „Energoefektīvākā ēka Latvijā” organizē Ekonomikas ministrija sadarbībā ar žurnālu „Būvinženieris” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju. Konkursa mērķis - veicināt labo praksi ēku energoefektivitātes jomā, veidot sabiedrības izpratni par ēku siltumnoturību, kā arī siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas nozīmi un iespējām, lai radītu kvalitatīvu un arhitektoniski izteiksmīgu dzīves telpu.

Šogad konkursam tika saņemti 27 pieteikumi. Vislielākais pieteikumu skaits (22) ir nominācijā “Energoefektīvākā atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019”. Trīs pieteikumi ir nominācijā “Energoefektīvākā daudzdzīvokļu ēka Latvijā 2019. Jaunbūve” un pa vienam pieteikumam nominācijās “Energoefektīvākā ražošanas ēka 2019” un “Energoefektīvākā publiskā ēka 2019”. Pilsētu griezumā jau tradicionāli visvairāk pieteikumu tika saņemti no Valmieras un Liepājas, kurām šogad pievienojās arī Valka un Sigulda.

Konkursa nolikums sagatavots sadarbībā ar informatīvās kampaņas „Dzīvo siltāk” sadarbības partneriem – Latvijas Būvinženieru savienību, Latvijas Namu pārvaldītāju un apsaimniekotāju asociāciju, Latvijas Būvnieku asociāciju, Latvijas Logu un durvju ražotāju asociāciju, Rīgas Tehnisko universitāti, Būvmateriālu ražotāju asociāciju, Latvijas Ilgtspējīgas būvniecības padomi un Latvijas Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas inženieru savienību.

Konkursa atbalstītāji ir SIA „Windows Factory", VentSys, SIA „Paroc”, SIA „Saint-Gobain Celtniecības produkti”, SIA „Knauf”, SIA „Rockwool”, SIA „Robert Bosch”, Attīstības finanšu institūcija Altum”, AS „Latvenergo”, SIA „Sika Baltic”, SIA „Ejot Baltic”, SIA „DAW Baltica”, SIA „VELUX Baltija", SIA „Kingspan Insulation” un SIA „Tenapors”. Konkursa informatīvie atbalstītāji ir laikraksts “Latvijas Avīze”, būvniecības portāli www.abc.lv, www.buvlaukums.lv, www.building.lv, www.buvbaze.lv un raidījums “Laiks mājai”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI