DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Tiesai nodota lieta par fiktīvu darbinieku nodarbināšanu SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu par vairāku darbinieku fiktīvu nodarbināšanu pašvaldības uzņēmumā SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”. Kopumā tika izkrāpti naudas līdzekļi 193 771 EUR un lietā apsūdzētas 14 personas.

Lieta tika uzsākta pēc Valsts kontroles ziņojuma par, iespējams, fiktīvi nodarbinātiem darbiniekiem uzņēmumā SIA “Rīgas namu pārvaldnieks”. Lietā apsūdzētas divas valsts amatpersonas, no kurām viena izdarīja tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli un organizēja noziedzīgo nodarījumu. Viņa uzdeva sagatavot ziņojumu Attīstības projektu nodaļas izveidei ar vairākām amata vietām. Pēc tam viņa aicināja neveikt konkursu vai citādu darbinieku atlasi uz izveidotajām amata vietām, bet gan sazināties ar konkrētām personām un uzaicināt tās uz darba līguma noslēgšanu. Šādi līgumi tika noslēgti ar 12 personām, kas laika posmā no 2014.gada marta līdz 2015.gada aprīlim saņēma viņiem nepienākošos darba algu 193 771 EUR apmērā.

Savukārt otra valsts amatpersona tīši neizdarīja darbības, kuras viņam pēc likuma un uzlikta uzdevuma jāizdara, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm. Proti, viņš bija atbildīgs par Attīstības projektu nodaļas darba plānošanu un organizēšanu, kā arī par darba pienākumu koordinēšanu atbilstoši amatu aprakstiem. Viņš zināja, ka darbinieki  faktiski savus darba pienākumus neveic, taču uzdeva sagatavot, parakstīja un iesniedza SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” Personāla vadības nodaļā darba laika uzskaites tabulas par nostrādātajām dienām un stundām. Viņš apsūdzēts arī par dokumentu, kas piešķir tiesības, viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, proti, viltoja darba laika uzskaites tabulas.

Krimināllietā 12 personas apsūdzētas par krāpšanu, jo noslēdza darba līgumu ar  SIA „Rīgas namu pārvaldnieks”, apzinoties, ka minēto līgumu nepildīs, bet ar viltu saņems darba algu.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI