DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

I. Lībiņa-Egnere: būtiski stiprināt tiesu varas neatkarības un atbildības līdzsvaru

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ir nepieciešams stiprināt tiesu varas neatkarības un atbildības savstarpējo līdzsvaru, un sagatavotie likuma grozījumi ir viens no soļiem, lai to panāktu, sacīja Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere pēc apakškomisijas sēdes. Sēdē deputāti lēma virzīt izskatīšanai Juridiskajā komisijā grozījumus likumā “Par tiesu varu” un Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā.

Tiesu politikas apakškomisija divās sēdēs uzklausīja Tieslietu ministrijas un Tieslietu padomes pārstāvjus, tiesnešus un citus jomas pārstāvjus, spriežot par Tieslietu ministrijas sagatavotajiem likumu grozījumiem.

Ievērojot to, ka ar nākamo gadu stāsies spēkā Administratīvās atbildības likums, kas cita starpā izslēdz administratīvo arestu kā soda veidu, ar grozījumiem likumos iecerēts atcelt tiesnešu imunitāti administratīvo pārkāpumu lietās. Kā sēdē atzīmēja Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Irēna Kucina, šādas izmaiņas ir būtiskas, lai stiprinātu sabiedrības uzticību tiesu sistēmai.

Tāpat ar grozījumiem plānots stiprināt tiesu priekšsēdētāja kompetenci, piešķirot viņam pilnvaras nosūtīt tiesnesi uz profesionālās darbības ārpuskārtas novērtēšanu, kā arī grozījumi paredz aktīvāku Tieslietu padomes lomu lietu termiņu pārvaldības procesā.

Ar izmaiņām iecerēts noteikt jaunu tiesneša amata kandidātu atlases un jauno tiesnešu apmācības kārtību, kā arī veikt vairākus citus grozījumus tiesu neatkarības un atbildības savstarpējā līdzsvara nodrošināšanai.

Kā atzīmēja I.Lībiņa-Egnere, minētie grozījumi tiks iesniegti Tieslietu padomei viedokļa sniegšanai. Apakškomisija turpinās padziļinātu darbu pie grozījumu izskatīšanas, uzklausot jomas pārstāvjus, sacīja apakškomisijas priekšsēdētāja.    

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI