DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

A. Skride: nepieciešams efektīvāk izmantot bezdarba mazināšanai atvēlētos līdzekļus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bezdarbnieku iesaistīšanai darba tirgū atvēlētie līdzekļi ir jāplāno un jāizlieto tā, lai tie dotu pēc iespējas lielāku atdevi, trešdien, 19.jūnijā, uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride. Komisijas deputāti šodien iztaujāja par bezdarbnieku apmācību programmām atbildīgo iestāžu pārstāvjus.

“Lai arī bezdarba līmenis valstī samazinās, joprojām ir pietiekoši daudz cilvēku, kuri ilgstoši nespēj vai arī nevēlas atrast darbu. Šis ir viens no lielākajiem nodarbinātības dienesta izaicinājumiem – motivēt darbam tos, kuri vēlas pārtikt no pabalstiem. Šādi klienti prasa individuālu pieeju un ievērojamu finanšu ieguldījumu, jo daudziem uz nodarbinātību ir ejams ilgs ceļš. Svarīgi nodrošināt un kontrolēt, lai bezdarbnieki nesaņem nevajadzīgus pakalpojumus, jo mērķis ir viens – palīdzēt, lai ļaudis paši varētu nopelnīt iztikai,” atzina komisijas vadītājs.

Kā uzsvēra deputāti, uzraugošajām iestādēm ir rūpīgi jākontrolē to pakalpojumu kvalitāte, kurus bezdarbniekiem par valsts naudu sniedz izglītības iestādes. Nav reti gadījumi, kad kursu apmeklētāji nav apmierināti un uzsver, ka apmācības ir vairāk formālas un lielu pienesumu darba atrašanai nedod. Par šādiem gadījumiem būtu jāziņo arī Nodarbinātības valsts aģentūrai, kura sūdzības ņem vērā, turpmāk izvēloties apmācību īstenotājus.   

Ilgstošais bezdarbnieks bieži iet roku rokā ar pirmspensijas vecumu, veselības problēmām, atkarībām, kā arī vājām valsts valodas zināšanām, deputātiem uzsvēra Labklājības ministrijas pārstāvji. Deputāti rosināja vērtēt, vai tieši valodas apmācībai nebūtu jāatvēl vairāk līdzekļu, jo patlaban to nodrošina ap 1800 bezdarbniekiem.

Kā iespējamu problēmjomu deputāti minēja subsidētās nodarbinātības projektus, jo atsevišķi darba devēji tos izmanto darbaspēju izmaksu samazināšanai bez ieinteresētības paturēt darbinieku pēc subsidētās darbavietas termiņa beigām. Pastāv arī bažas, ka subsidētās nodarbinātības iespēja samazina mērķa grupas izredzes “normālajā” darba tirgū.

Komisija vienojās aicināt arī Valsts kontroli izvērtēt, cik racionāli tiek izmantoti dažādiem kursiem un apmācībām atvēlētie līdzekļi un cik lietderīgas ir šīs programmas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI