DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Vinjetes nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai uzlabotu autoceļu lietošanas nodevas jeb vinjetes samaksas kontroli, sākušas darboties iekārtas, kas vinjetes nemaksātājus fiksēs automatizēti, proti, pārkāpumus fiksēs ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli.

Turpmāk autoceļu lietošanas nodevas nemaksātājus fiksēs automatizētas iekārtas, un par nodevas nesamaksāšanu varēs sodīt ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli. Par autoceļu posma lietošanu ar transportlīdzekli, par kuru nebūs veikta autoceļu nodevas samaksa, tiks sastādīts administratīvo pārkāpumu protokols.

Vinjete ir maksa par Latvijas galveno un reģionālo autoceļu lietošanu. Tā ir obligāta kravas transportlīdzekļiem, kuru pilna masa ir lielāka par trim tonnām un kravas transportlīdzekļu sastāviem, kuru pilna masa ir lielāka par 3,5 tonnām. 

Autoceļu karte, pa kuriem pārvietojoties,  nepieciešama vinjete –

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1I4wGXkRRo465HHNibVbPQiwsEO8&ll=56.98522576913979%2C24.617764956250085&z=8. Vinjeti var iegādāties vietnē https://www.lvvignette.eu/, noteiktās tirdzniecības vietās vai CSDD kasēs.

Pieejamas ir dienas, nedēļas, mēneša vai gada vinjetes. Nodevas lielums atkarīgs no transportlīdzekļa motora izmešu līmeņa, transportlīdzekļa vai tā sastāva asu skaita un pilnas pieļaujamās masas.

Grozījumi “Autoceļu lietošanas nodevas likumā” paredz, ka administratīvo sodu par pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli, piemēro transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā norādītajam transportlīdzekļa turētājam vai, ja turētājs nav norādīts vai transportlīdzeklis ir noņemts no uzskaites, transportlīdzekļa īpašniekam (valdītājam). Ja pārkāpums izdarīts ar transportlīdzekli, kas nodots tirdzniecībai (tam uzstādītas tirdzniecības valsts reģistrācijas numura zīmes vai tas reģistrēts tirdzniecības reģistrā), administratīvo sodu piemēro komersantam, kurš nodarbojas ar attiecīgā transportlīdzekļa tirdzniecību.

Ja pārkāpums tiek fiksēts ar tehniskiem līdzekļiem, piemēro šādu sodu:

  • ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta pilnā apmērā uzliek naudas sodu 300 euro.
  • ja autoceļu lietošanas nodeva nav samaksāta, uzliek naudas sodu 500 euro.

Vinjete nav jāmaksā, šķērsojot valsts galveno un reģionālo autoceļu, t.sk. apļveida krustojumos; pārvietojoties tikai pilsētas robežās; Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu (un attiecīgi arī to padotībā esošo izglītības iestāžu) transportlīdzekļiem; Aizsardzības ministrijas padotībā esošo institūciju un Nacionālo bruņoto spēku transportlīdzekļiem;  pašvaldības policijas un operatīvajiem transportlīdzekļiem. Tāpat periodā no 10. jūlija līdz 30. septembrim vinjete nav nepieciešama transportlīdzekļiem, kuru īpašnieks vai turētājs ir iekļauts Lauku atbalsta dienesta maksājumu saņēmēju datubāzē un atbilst “Autoceļu lietošanas nodevas likumā” minētajiem kritērijiem.

Atbrīvojumu no vinjetes noformē pats nodevas maksātājs, izmantojot CSDD e-pakalpojumu sistēmu https://e.csdd.lv/ .

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI