DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīdziniekus aicina uz ielīgošanas pasākumiem pilsētā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gaidot Līgo svētkus, Rīgā jau no 18. jūnija iedzīvotāji un pilsētas viesi aicināti uz vairākiem ielīgošanas pasākumiem, tajā skaitā tradicionālo pasākumu ciklu „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”, svinībām pie Rīgas kultūras centriem, pilsētas parkos un laukumos, kultūrtelpās „Strops”, kā arī 21. jūnijā – Zāļu tirgū Doma laukumā un Spīķeru kvartālā Ielīgošanas zaļumballē.

Pirmie ielīgošanas pasākumi sāksies jau 18. jūnijā, kad iedzīvotāji gaidīti Bastejkalnā, kur darbosies latviešu vasaras gadskārtu tradīciju meistarklases vainagu vīšanā, siera siešanā, ugunskura vietas ierīkošanā, Jāņu vārtu gatavošanā un vairākās citās svētkiem raksturīgās nodarbēs. Būs iespēja apgūt arī vasaras saulgriežu rotaļas, dančus un klausīties folkloras kopu priekšnesumus.

Šajā dienā sāksies arī tradicionālais un jau rīdzinieku iecienītais pasākumu cikls „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos”. Pirmais ielīgošanas cikla pasākums notiks Grīziņkalnā kopā ar vairākām folkloras kopām un Rīgas Danču klubu. Ielīgošana Dzegužkalnā ar folkloras kopām „Krulla”, „Ciguzis”, kā arī dejotājiem no Rīgas Danču kluba notiks 19. jūnijā. Pasākumu cikls „Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos” šovasar noslēgsies 21. jūnijā ar Āgenskalna ielīgošanu Eduarda Smiļģa Teātra muzeja dārzā. Tur apmeklētājus gaidīs Liepājas aktrišu folkloras apvienība „Atštaukas”.

20. jūnijā ikviens ir gaidīts VEF Kultūras pilī pasākumā „Līgo skaisti šovakar”, kurā apmeklētājiem būs iespēja baudīt piesātinātu programmu ar mūziķu, dejotāju priekšnesumiem un aktivitātēm publikai – būs kopīga rotaļās iešana, danči un Jāņu tradīcijām veltītas radošās darbnīcas. Pasākuma īpašais notikums būs ap 200 etnogrāfisko un koncertkokļu zibakcija – saspēlēšanās, kas notiks sadarbojoties ar vienu no šī brīža aktīvākajiem etnogrāfiskās kokles spēles „guru”, tiešsaistes platformas www. koklumezs.lv dibinātāju Ansi Jansonu un koncertkokles spēles meistari Andu Eglīti.

Savukārt Kultūras pils „Ziemeļblāzma” parkā būs skatāms brīvdabas Līgo svētku uzvedums „Preilenīte” ar dejotāju, dziedātāju un amatierteātra piedalīšanos.

Tie, kuriem patīk izdancoties zaļumballē, būs gaidīti Spīķeru kvartālā, kur par lustīgu deju mūziku gādās grupas „Sestā jūdze” un „Dakota”, kā arī mūziķi Rikardions un Kristīne Šomase.

Ielīgošanas pasākumi risināsies arī kultūrtelpās „Strops”, kur Saulgriežu rituāli, rotaļas un danči būs kopā ar Ivetu un Vidvudu Medeņiem. 20. jūnijā ikviens gaidīts Ziepniekkalna „Stropā”, bet 21. jūnijā ielīgošana notiks Pļavnieku „Stropā”.

Līgo svētku noskaņās rīdzinieki un pilsētas viesi 21. jūnijā gaidīti tradicionālajā Zāļu tirgū Doma laukumā, kur kā ierasts, varēs iegādāties amatnieku un tautas lietišķās mākslas meistaru izstrādājumus, kā arī lauksaimniecības produktus, Jāņu zāles un vainagus.

Šajā dienā uz ielīgošanas pasākumu „Rūtoj, rūtoj!” iedzīvotāji aicināti pie kultūras centra „Ritums” filiāles (Ieriķu ielā 43 A). Apmeklētāji varēs baudīt folkloras kopu, deju kolektīvu un mūzikas grupas priekšnesumus, kā arī pīt vainagus, siet sieru un apgūt citas Jāņu gaidīšanas tradīcijas.

Ielīgošanas un Līgo svētku pasākumus atbalsta Rīgas pašvaldīb, organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments (RD IKSD), plašāka informācija par pasākumu norises vietu un laiku pieejama tīmekļa vietnē: www.kultura.riga.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI