DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Saeima atbalsta grozījumus Autopārvadājumu likumā taksometru pārvadājumu sakārtošanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sakārtotu taksometru nozari, Saeimā šodien, 13. jūnijā, trešajā lasījumā atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) virzītos grozījumus “Autopārvadājumu likumā”. MK noteikumi attiecībā uz komercpārvadājumu ar taksometru, vieglo automobili un tīmekļvietnes vei mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējiem stāsies spēkā šī gada 1.septembrī.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits: "Situācija, kas taksometru jomā Rīgā valdījusi pēdējos gadus, ir apkaunojums mūsu valstij. Grozījumi Autopārvadājumu likumā ir vērsti uz to, lai cilvēki saņemtu kvalitatīvus, Eiropas līmenim atbilstošus taksometru pakalpojumus, lai mums nav jākaunas no viesiem, kas ierodas pilsētā, piemēram, caur lidostu. Paldies nozarei, ar ko aktīvi roku rokā esam strādājuši, lai grozījumi veiksmīgi tiktu iestrādāti likumā. Ceru uz kvalitatīvu turpmāko sadarbību, ieviešot izmaiņas arī dzīvē."

SM piedāvātie likuma grozījumi paredz, ka starptautiskas nozīmes transporta infrastruktūras objektos, piemēram, lidostās, ostās un dzelzceļa stacijās, pasažieru komercpārvadājumus drīkstēs veikt pārvadātāji vai uz līguma pamata izveidotas pārvadātāju apvienības, kas varēs nodrošināt visas likumā noteiktās prasības.

Paredzēts, ka pakalpojuma pieejamība būs jāspēj nodrošināt visā objekta darba laikā,  jāspēj apkalpot personas ar kustību traucējumiem, kā arī jābūt iespējai piedāvāt atbilstoši aprīkotu autotransporta līdzekli pasažieru (bērnu) pārvadāšanai.

Pārvadātājiem vai uz līguma pamata izveidotām pārvadātāju apvienībām ir jānodrošina autotransporta līdzekļi  ar ietilpību līdz 5 sēdvietām un ar ietilpību no 5 līdz 9 sēdvietām, ne vecākiem par pieciem gadiem, ar krāsu vai vizuālo noformējumu, kas atbilst reģistrētai preču zīmei vai  dizainparaugam.

Paredzēts, ka pārvadātāja vai apvienības dalībnieka atbilstību šīm prasībām izvērtēs republikas pilsētas pašvaldība vai plānošanas reģions, izsniedzot licences kartīti ar īpašu atzīmi. Šī licences kartīte vienlaikus dotu tiesības sniegt pakalpojumu visā plānošanas reģiona vai republikas pilsētas teritorijā. Tāpat noteikts, ka licences kartīti varētu anulēt, ja tiks pārkāpta kāda no iepriekš minētajām prasībām. Kārtību, kādā izsniedz un anulē šīs licences kartītes, kā arī to, kā tiks organizēti un kontrolēti šie pārvadājumi, noteiks Ministru kabinets.

Saeimas plenārsēdē tika atsevišķi balsots par Satiksmes ministrija T.Linkaita rosināto priekšlikumu, kas noteic, ka pārvadājumiem no šiem objektiem pārvadātājam būs jānodrošina norēķinu ar pasažieri par braucienu no objekta ar fiksētā tirdzniecības vietā iegādātu Valsts ieņēmumu dienesta vienotajā datubāzē (reģistrā) reģistrētas nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskās ierīces vai iekārtas izsniegtu priekšapmaksu apliecinošu dokumentu, darījumu reģistrējot taksometra skaitītājā.

Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs J.Butāns uzstājoties Saeimas plenārsēdē uzsvēra, ka Autopārvadājumu likuma grozījumu mērķis panākt uzlabojumus taksometru nozarē un šis priekšlikums ir viens no būtiskajiem, lai novērstu krāpniecības iespējas, ja tiek veikta  priekšapmaksa par taksometra pakalpojumos .

Grozījumi paredz noteikt regulējumu tīmekļvietnes un mobilās lietotnes pakalpojumu regulējumu paredzot, ka Tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojumus Latvijas Republikā var sniegt un pārvadātājs un autovadītājs šos pakalpojumus var izmantot, ja tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts Autotransporta direkcijas uzturētajā Autopārvadātāju informatīvajā datu bāzē, noteikta šo pakalpojumu sniedzēju atbildība un pienākumi, kā arī noteiktas prasības tīmekļvietnes un mobilajām lietotnēm.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI