DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Visu nakti turpinājušies 14 gadus vecā Oskars Kristiana meklēšanas pasākumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Naktī uz 13. jūniju turpinājās vērienīgi bezvēsts prombūtnē esošā 14 gadus vecā Oskara Kristiana Kukša meklēšanas pasākumi, kuros iesaistījās Valsts policija, tostarp VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvalde un VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde, organizācija „Bezvests.lv” un pašvaldības policija. Pārmeklētas teritorijas no Lielupes uz Tukuma un Rīgas pusi, taču zēnu līdz šim brīdim nav izdevies atrast.

Valsts policijas iegūtā jaunākā informācija liecina, ka Oskars Kristians ap pulksten 16.00 atradies Jūrmalas brīvdabas muzejā, Lielupē, Tiklu ielā 1A. Šobrīd noskaidrots, ka viņš ar vilcienu no Lielupes mājas nav devies, kā bija grasījies.

Valsts policija ir ieguvusi jaunākos videonovērošanas kameru ierakstus, kuros redzams, ka zēns vakar, 12. jūnijā, ap pulksten 14.00 izkāpis no vilciena Lielupē (skat.foto.)

Valsts policija aicina apskatīt jaunākos Oskara Kristriana foto un, dodoties uz darbu vai citās ikdienas gaitās, pievērst uzmanību, vai uz ielas, nomalēs, pagalmos vai jebkur citur neatrodas šāds zēns. Ja zēns tiek manīts, nekavējoties jāsazinās ar policiju pa tālruņa numuru 110 vai 27076707!

Zēna pazīmes: Bija ģērbies pelēkā T-kreklā, pelēkos šortos, tumšos sporta apavos ar oranžu zoli un dzeltenā cepurē ar uzrakstu „Barcelona”. Var slikti orientēties apkārtējā vidē.

Oskars pēc savas būtības ir kluss un noslēgts, var radīt atsvešinātības iespaidu. Apjukumā zēns var noslēgties, iespējams, izvairīties no sev nepazīstamu cilvēku uzrunāšanas, palīdzības meklēšanas. Lielāka iespējamība, ka viņš varētu vērsties pie sievietēm vai sievietēm gados. Sarunā ar Oskaru ieteikums runāt ļoti mierīgi, maigi, pat pieklusinātā balsī, lai lieki viņu nesatrauktu, jo skaļa balss vai kliegšana bērnu satrauc un viņš var aizbēgt.

Viņš labi orientējas sev pazīstamā vidē un var orientēties, izmantojot “Google Maps” vai GPS tehnoloģijas, bet, tā kā bērna telefons ir izslēgts, visticamāk, izlādējies, ierastā orientēšanās sistēma viņam nav pieejama. Zēnam ļoti patīk Jūrmala, muzeji, viņš pazīst dzelzceļa stacijas Jūrmalā, viena no mīļākajām vietām – ātrās apkalpošanas ēdināšanas ķēdes uzņēmums “Hesburger”. Pieļaujams, ka bērns ir izsalcis un var meklēt kaut ko ēdamu.

Valsts policija bērna meklēšanu organizē jau kopš informācijas saņemšanas brīža. Jau kopš vakardienas meklēšanu organizē VP Rīgas reģiona pārvaldes Jūrmalas iecirknis, VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde un VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvalde. Ir iesaistīti visi nepieciešamie resursi, arī organizācija “Bezvēsts.lv”, Jūrmalas pašvaldības policija, arī Zemessargi. Meklēšanas pasākumus veic profesionāļi.

Lūgums Jūrmalas iedzīvotājiem un viesiem pievērst uzmanību zēniem, kas ir vieni paši. Ja jūs redzat Oskara pazīmēm atbilstošu zēnu, lūgums nekavējoties zvanīt policijai pa tālruni 27076707 vai 110 , neizlaist viņu no acīm, noteikti sagaidīt policiju. Ja viņš vēršas pie jums, uzrunā, mierīgā, maigā balsī atbildiet, parunājiet, bet centieties viņu nesatraukt, jo bērnam ir specifiska pasaules uztvere un līdz ar to arī reakcija uz situāciju var būt citāda.

Pateicoties iedzīvotāju atsaucībai un palīdzībai, zēns atrasts sveiks un vesels! Sākotnējā informācija liecina, ka viņš nakti ir pavadījis mežā. Lai pārliecinātos par viņa veselības stāvokli, šobrīd Oskars nodots mediķu aprūpē.

Zēns atrasts meža masīvā netālu no Babītes, aptuveni 18 kilometrus no pazušanas vietas. Viņš, visticamāk, centies nokļūt atpakaļ mājās Rīgā. Viņš ir dzīvs un vesels. Šobrīd viņu apskata mediķi, lai pārliecinātos, ka viņa veselības stāvoklis ir labs. Vizuāli izskatās, ka bērns ir tikai noguris.
Organizētie plašie meklēšanas pasākumi, kurā tika iesaistīti plaši VP Rīgas reģiona pārvaldes, GKrPP Kriminālizmeklēšanas pārvaldes spēki, kā arī sabiedriskā organizācija bezvests.lv, Jūrmalas pašvaldības policija, Nacionālie bruņotie spēki Zemessradze.
Jau vakar vakarā par pazudušo visa informācija tika izsūtīta arī medijiem un ievietota sociālajos tīklos.
Naktī arī VAS "Latvijas dzelzceļš" aktīvi iesaistījās, lai būtu iespējams piekļūt visiem video novēršanas ierakstiem, kas šādās situācijās ir ļoti būtiski.
Bērna meklēšana neapstājās ne mirkli, arī sociālos tīklos tika publicēta jaunākā informācija. Valsts policija saņēma ļoti daudz iedzīvotāju zvanus, kas bija viņu redzējuši vakar.
Savukārt šorīt neilgi pirms pulksten 10.00 policijai piezvanīja kāds vīrietis, kurš ziņoja, ka meža masīvā pie Babītes redz zēnu, kurš atbilst policijas izplatītajām fotogrāfijām. Viņš rīkojās tieši tā, kā aicinājām – informēja policiju, uzsāka sarunu un sagaidīja ierodamies policistus.
Pēc visa spriežot, puika bija mēģinājis nokļūt mājās paša spēkiem, bet, iespējams, nomaldījies no ceļa un devies pa meža stigu.
Policija izsaka lielu pateicību visiem, kuri dalījās ar informāciju un atsaucās aicinājumam palīdzēt, sniedza informāciju par vietām un laikiem, kur redzējuši zēnu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI