DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
4
4

Mūsdienīgas tehnoloģijas veselības aprūpē nodrošina pakalpojumiem zemu cenu un kvalitāti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Rīgas 1.slimnīca ir pierādījums tam, ka arī publiskā sektora veselības aprūpes iestāde spēj nodrošināt gan pacientiem pieejamus un kvalitatīvus pakalpojumus, gan vienlaikus strādāt stabili, ar peļņu. Tas panākts centralizējot un vienkāršojot procesus, investējot tehnoloģijās”, uzsver Rīgas 1.slimnīcas valdes priekšsēdētāja, daktere Natālija Zlobina.

Viņa norāda, ka pēdējo trīs gadu laikā slimnīca investējusi mūsdienīgās medicīnas tehnoloģijās, kuru iegādes cena tiek vērtēta ne tikai pirkšanas brīdī, bet ilgtermiņa ekspluatācijā. Tāpat slimnīca centralizēja un vienkāršoja klientu apkalpošanas procesus, neuzliekot papildus slogu veselības aprūpes personālam, tādējādi veicinot iespējas veikt viņiem tiešos darba pienākumus. Slimnīca uzlaboja arī iepirkumu procesus un risku vadību gan pacientu drošībai, efektīvai darbībai.

Vēl 2009.gada vasarā slimnīca bija uz bankrota sliekšņa, bet mainot pārvaldību un pilnveidojot pakalpojumu klāstu, šobrīd slimnīca ir viena no retajām veselības aprūpes iestādēm Latvijā, kas strādā ar peļņu un vienlaikus spēj nodrošināt vienas no zemākajām pakalpojumu cenām nozarē.  

Slimnīcā strādā profesionāli speciālisti, tiek rūpīgi plānota attīstība un sakārtota vide, lai mūsdienīgās veselības tehnoloģijas tiktu izmantotas maksimāli efektīvi. Būtiski, ka valsts finansējums veido tikai 48% no slimnīcas budžeta (citās līdzīgās iestādēs valsts finansējums veido ap 90% no budžeta). Slimnīca attīsta pieejamus un kvalitatīvus pakalpojumus, vienlaikus palielinot ieņēmumus un rentabilitāti. 

Viņa uzsver, ka krīzes pārvarēšanā un attīstībā būtiskākais ir izvirzīt drosmīgus attīstības un reālus finanšu mērķus, kā arī strādāt profesionālā komandā. Tas ļāvis nodrošināt, ka situācijā, kad valsts finansējums veido tikai ap 48% no Rīgas 1.slimnīcas budžeta, slimnīca nodrošina pieejamus pakalpojumus, strādā ar peļņu un attīstās. Tā, piemēram, 2018.gadā slimnīcas apgrozījums bija 17,2 miljoni eiro, no kuriem valsts pasūtījums – 8,2 miljoni eiro. Salīdzinājumam, līdzīgās veselības aprūpes iestādēs valsts finansējums veido pat 90% no kopējā budžeta, taču tās strādā pat ar būtiskiem zaudējumiem.

Rīgas 1. slimnīcas izaugsmi apliecina pieaugošie finanšu rādītāji. Ja vēl 2015.gadā slimnīca strādāja ar gandrīz 170 tūkstošiem eiro zaudējumu, tad pērn tās peļņa pārsniedza 920 tūkstošus eiro. Pēdējo trīs gadu laikā – esošās valdes darbības laikā, būtiski izdevies uzlabot peļņas īpatsvaru no neto apgrozījuma – 2016.gadā: 0,3 %, savukārt 2018.gadā tas bija 5,4%. Salīdzinājumam, līdzīgās veselības aprūpes iestādēs šis rādītājs caurmērā ir 2,2%.

Pašlaik notiek darbs, lai 2021.gadā slimnīca iegūtu starptautiski atzīto un prestižo “Det Norske Veritas” (DNV) kvalitātes vadības sistēmas sertifikātu. Tas ir apliecinājums pašam svarīgākajam – slimnīcas pakalpojumi un procesi garantē pacientu drošību, tie ir kvalitatīvi.

Pakalpojumu pieejamība

Slimnīcas pieejā veselības aprūpes pakalpojumu veidošanā un sniegšanā ir balstīta pašā svarīgākajā – pacienta vajadzībās. Slimnīcas piedāvātie pakalpojumi veidoti tā, lai tie nodrošina visplašāko pakalpojumu spektru ikvienam pacientam. Proti, precīza diagnostika, efektīva ārstēšana, mūsdienīgas medicīnas tehnoloģijas, profesionāls personāls, pēc iespējas labākais piedāvājums tirgū.

Pacientu pieprasījumu pēc slimnīcas pakalpojumiem apliecina, ka ik gadu pieaug gan sniegto pakalpojumu, gan apkalpoto pacientu skaits. Piemēram, 2016.gadā slimnīca sniedza 455 tūkstoši pakalpojumu, 2018.gadā – 484 tūkstoši. Pieprasītākie Rīgas 1.slimnīcas pakalpojumi ir ambulatorie, 2018.gadā kopumā tika sniegti 318 tūkstoši ambulatoro pakalpojumu, savukārt otri populārākie: diagnostiskie izmeklējumi – 133 tūkstoši.

Lai arī valsts finansējums veselības aprūpei palielinās, kā rezultātā vajadzētu samazināties pieprasījumam pēc maksas pakalpojumiem, taču Rīgas 1.slimnīcas gadījumā pieprasījums nesamazinās un ienākumi no maksas pakalpojumiem pēdējos gados ir stabili, pat ar tendenci pieaugt. Proti, 2015.gadā slimnīca sniedza maksas pakalpojumus 5,1 miljons eiro vērtībā, bet  2018.gadā – 6,4 miljoni eiro vērtībā. Salīdzinoši lielie ieņēmumi no maksas pakalpojumiem, kas veido 38% no kopējiem slimnīcas ieņēmumiem, liecina, ka pacienti atzinīgi novērtē 1.slimnīcas sniegtos pakalpojumus un uzskata tos par pieejamiem, kvalitatīviem un augsti profesionāliem.

Profesionāls personāls

Par personāla profesionalitāti liecina gan pacientu pieprasījums pēc pakalpojumiem, gan pieaugošais ārstu un medicīnas personāla skaits, gan sarūkošais administrācijas un atbalsta personāla skaits. Tas skaidrojams ar to, ka slimnīca aktīvi strādā pie jauno ārstu piesaistes. Piemēram, ārstu skaits no 2016.gada līdz 2018.gadam pieaudzis par 10%. 2018.gadā strauji samazinājās vakanču skaits – pret 2017.gadu vakanču skaita pieaugums bija negatīvs: -37,7%.

Pozitīva tendence: ārstu īpatsvars vecumā 35-45 gadi ir divas reizes augstāks nekā Latvijā caurmērā (21% vs. 11%) un medicīnas māsu īpatsvars vecumā 35-45 gadi ir par trešdaļu augstāks nekā valstī caurmērā (21% vs. 16%). Turklāt no kopējā budžeta sarūk administrācijas izdevumi: 2017.gadā tie bija 3,7%,  bet 2018.gadā: 3,2%.

Tehnoloģijas

Slimnīca mērķtiecīgi plāno izdevumus, tai skaitā investējot mūsdienīgās medicīnas tehnoloģijās. Tehnoloģijas ļauj ekonomēt laiku izmeklējumiem precīzākas diagnozes un ārstēšanas nodrošināšanai. Tas nodrošina kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību pacientiem ilgtermiņā, kā arī pievilcīgu un motivējošu darba vidi veselības aprūpes speciālistiem.

Piemēram, iepriekš Latvijā bija pieejamas tikai 1,5 teslu (starojuma) magnētiskās rezonanses iekārtas, taču citās valstīs jau lietoja progresīvākas – trīs teslu iekārtas. Tagad arī pacientiem 1.slimnīcā savlaicīgi pieejams pakalpojums ar Latvijā modernāko trīs teslu magnētiskās rezonanses iekārtu par zemāko cenu šajā segmentā: 130 – 145 eiro (identisku pakalpojumu cenas ar identisku aparatūru citur Latvijā: 198 – 319 eiro). Ar šo iekārtu iespējams nodrošināt dzīvībai svarīgas kontroles funkcijas pacientiem, kam izmeklējumus veic narkozē. Šī iekārta nodrošina augstāku izmeklējumu kvalitāti dažādu lokāciju saslimšanu gadījumos, dažādiem cilvēkiem un ārstēšanas efektivitātes / rezultātu uzraudzīšanu.

Savukārt, lai paplašinātu operāciju pakalpojumu klāstu un pieejamību, plānošanas rezultātā veiktas investīcijas medicīnas tehnoloģijās operāciju bloka stiprināšanā. Piemēram, otolaringoloģijas operāciju mikroskops, neiroķirurģijas operāciju mikroskops, endoskopiskā aparatūra mugurkaula disku operācijām, anestēzijas iekārta.

Risku vadība

Lai pilnveidotu slimnīcas korporatīvo pārvaldību, veicinātu darbības caurskatāmību, identificētu un novērstu korupcijas riskus, interešu konfliktus un jebkādas aizdomas, notiek darbs pie risku vadības un novēršana. Īpaša uzmanība risku vadībai un novēršanai pievērsta kopš 2016.gada – kopš esošās valdes darbības uzsākšanas. Izstrādātas jaunas iekšējās kārtības un procedūras, kas tiek pilnveidotas. Tās ir stingrākas nekā Latvijas normatīvajos aktos noteikts. Īpaši stingras procedūras ir iepirkumu un pretkorupcijas jomās, kā arī klientu apkalpošanā.

Piemēram, pretkorupcijas un interešu konflikta novēršanas jomās apstiprināti iepirkumu plāni, precīzi definēti iepirkumu veidi, noteikti iepirkumu līgumos obligāti ietveramie nosacījumi, izveidotas terminētās iepirkumu komisijas, personālam notiek pretkorupcijas apmācības, tai skaitā sadarbībā ar KNAB, kā arī noteikta līgumu aprites un uzraudzības kārtība.

Iepirkumu jomā izstrādāta un pieņemta procedūra “Iepirkumu plānošana un norise”. Atbilstoši tai precīzi definētas organizēto iepirkumu kārtības, procedūras un veidi: zemsliekšņa iepirkumi, medicīnas iekārtu iepirkumi, iekārtu apkalpošanas pēcgarantijas iepirkumi.

Pilnveidojot sistēmu, izstrādāts un apstiprināts “Pretkorupcijas pasākumu plāns 2018.-2021.gadam”. 2019.gada sākumā pieņemti slimnīcas noteikumi “Korupcijas un interešu konflikta risku novēršanas kārtība”.

Par SIA “Rīgas 1.slimnīca”

1.slimnīca ir viena no lielākajām ambulatorās un dienas stacionārās veselības aprūpes iestādēm Latvijā. Augsti kvalificēti gandrīz 50 specialitāšu ārsti strādā ar mūsdienīgām iekārtām, izmanto jaunākās metodes un medicīnas tehnoloģijas, piedāvājot plašus diagnostikas, ārstēšanas, rehabilitācijas un profilakses pakalpojumus. Tās ir iespējas savlaicīgi rūpēties par veselību un saglabāt to ilgtermiņā. Slimnīca ir viena no retajām medicīnas iestādēm Latvijā, kas strādā stabili, ar peļņu un attīstās. Slimnīca piedāvā gan valsts apmaksātos pakalpojumus, gan maksas pakalpojumus. Slimnīcā ir gan ieviesti labas pārvaldības un vadības procesi, gan tā nodrošina cenu un izmaksu efektivitātes ziņā vienus no pieejamākajiem pakalpojumiem valstī.

Slimnīcas devīze: “Veselībai ilgtermiņā!” Slimnīcas vīzija: kļūt par Baltijas valstu līderi ambulatorā un plānveida ārstēšanā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI