DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Ar vietējo iedzīvotāju atbalstu Iecavā un Bukaišos atklāti 11 jauni dižkoki

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Dabas aizsardzības pārvalde, pateicoties vietējo dabas aktīvistu sniegtajai informācijai, maijā un jūnijā Iecavas novadā un Tērvetes novada Bukaišu pagastā atklājusi un dabas datu sistēmā “Ozols” fiksējusi 11 valsts nozīmes dižkokus un piecus potenciālos dižkokus.

Dižkoku atklāšana nebūtu iespējama bez vietējo iedzīvotāju iesaistes dižkoku apzināšanas akcijā “LV100 Dižošanās”, ko Pārvalde un Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs sāka 2017. gadā, atzīmējot Latvijas simtgadi.

Vēl 2016. gadā Pārvaldes rīcībā bija ļoti nepilnīga informācija par dižkokiem Iecavas novadā, bet patlaban novads kļuvis jau par 330 dižkokiem bagātāks.  Nesenos vērtīgos atradumus palīdzējusi konstatēt vietējā iedzīvotāja Andra Karlena, kas Pārvaldes ekspertiem ziņoja par Sarkano ozolu, bet vēlāk Pārvaldes darbiniekus aicinājusi iepazīties ar vēl vairākiem dižkokiem senu dzimtas māju apkārtnē.

Šajās mājās atklāti vēl divi dižkoku izmērus sasnieguši ozoli – 5,50 m un 4,16 m apkārtmērā, kā arī divi potenciālie dižkoki. 4,16 m lielajam dižozlam māju saimnieki zinājuši arī precīzu stādīšanas gadu. Tas iestādīts tālajā 1900. gadā par godu vecmāmiņas piedzimšanai.

“Šis ir otrais gadījums, kad uzzinām tik precīzu dižkoka stāstu. Fakti ļauj secināt, ka labos apstākļos augošam ozolam, lai tas sasniegtu dižkoka izmērus, nepieciešami 100 līdz 120 gadi,” pauž Pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas vecākā eksperte Vita Caune.

Bukaišu pagastā savukārt, pateicoties vietējai vides aktīvistei Skaidrītei Urbānei, izdevies fiksēt 9 jaunus dižkokus, kā arī 3 potenciālos dižkokus. Atrasti un ar dižkoku apzīmējumiem dabā apzīmēti gan ozoli, gan priedes, arī liepa, viena Rietumu tūja, kā arī vīksna. Kopumā Bukaišu novadā fiksēti jau 70 dižkoki.

“Urbānes kundze dižkoku meklēšanā iesaistās regulāri, un šī nebija pirmā reize, kad kopīgiem spēkiem devāmies dabā atklāt dižkokus. Līdz ar to liela daļa dižkoku Bukaišu pagastā atklāti, pateicoties tieši viņas iniciatīvai un entuziasmam. Viņa aktīvi komunicē ar vietējiem iedzīvotājiem, uzzinot arvien jaunas potenciālo dižkoku atrašanās vietas, kā arī skaidro viņiem to vērtību,” pauž V. Caune.

Dižkoki Latvijā ir liela ainaviska vērtība, turklāt tajos samērā bieži mīt retas un aizsargājamas putnu, kukaiņu, piepju, ķērpju un sūnu sugas. Līdz ar to dižkoku apzināšana var palīdzēt šo sugu izpētē un aizsardzībā. Noderīga informācija, kā meklēt un kartēt dižkokus, pieejama tīmekļa vietnē https://lv100.lv/dizosanas/. Šajā lapā arī izveidota lietotājam ērta karte, kur apskatīt jau esošos dižkokus un pievienot jaunus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI