DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Inese Lībiņa-Egnere Apvienotās Karalistes deputātiem: cīņai pret viltus ziņām svarīga mediju regulatoru cieša sadarbība

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Ābele, Saeima

Lai ierobežotu dezinformācijas izplatību un cīnītos pret viltus ziņām, svarīga cieša sadarbība starp mediju regulatoriem. Atbalstām arvien aktīvākus Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes un britu mediju regulatora Ofcom kontaktus, tostarp risinot ar Eiropas Savienībā reģistrētiem Krievijas propagandas kanāliem saistītus jautājumus, otrdien, 11.jūnijā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre un Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere, tiekoties ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Pārstāvju palātas Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas priekšsēdētāju Damjanu Kolinsu (Damian Collins) un komisijas deputātiem.

Ar Apvienotās karalistes deputātiem parlamentā tikās arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Stratēģiskās komunikācijas apakškomisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis un Saeimas Nacionālās drošības komisijas sekretārs Daniels Pavļuts.

Puses pārrunāja aizvadīto Eiropas Parlamenta vēlēšanu, kā arī pērn notikušo Saeimas vēlēšanu norisi. Kā akcentēja Saeimas pārstāvji, Latvijā netika novērota ārēja vēlētāju ietekmēšana. Turklāt jau pirms parlamenta vēlēšanām tika pastiprināta cīņa pret hibrīdapdraudējumu, lai novērstu Krievijas vai citu ārvalstu spēku mēģinājumus ietekmēt vēlēšanu rezultātus. Ņemot vērā zemo vēlētāju aktivitāti, Latvijas un Apvienotās Karalistes pārstāvji pārrunāja arī iespējas veicināt iedzīvotāju dalību vēlēšanās.

Saeimas delegācija ar Apvienotās Karalistes deputātiem sprieda arī par dezinformācijas un viltus ziņu ierobežošanu sociālajās platformās, kā izaicinājumu izceļot vienota regulējuma trūkumu, lai novērstu šāda satura izplatību.

Deputāti akcentēja, ka situācija pēdējos gados ir mainījusies un sociālie tīkli, tostarp Facebook, vairāk vērības pievērš cīņai pret viltus ziņu izplatību. Arī I.Lībiņa-Egnere aizvadītā gada novembrī Londonā piedalījās Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas organizētajā Augsta līmeņa starptautiskās komitejas cīņai ar dezinformāciju un viltus ziņām sēdē, kurā tika uzklausīti sociālās platformas Facebook pārstāvji.

Saeimas pārstāvji pārrunāja arī jautājumu par izglītības satura reformu Latvijā, akcentējot nepieciešamību stiprināt kritisko domāšanu un prasmi analizēt informācijas vēstījumus, kas ir būtiski medijpratības veicināšanai. Tikpat būtiski ir arvien vairāk spējīgu jauniešu piesaistīt darbam kiberdrošības jomā un motivēt jaunuzņēmējus attīstīt uzņēmumus šajā sfērā.

D.Kolinss uzsvēra Apvienotās Karalistes Digitālās, kultūras, mediju un sporta komisijas vēlmi stiprināt parlamentāros kontaktus ar Saeimu, īpašu uzmanību pievēršot cīņai pret viltus ziņām un dezinformāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI