DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Vērtē priekšlikumus zāļu cenu veidošanas principu pārskatīšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 6.jūnijā, Veselības ministrijā norisinājās Farmācijas jomas konsultatīvās padomes sēde*, kurā tika izskatīti priekšlikumi zāļu cenu veidošanas principu pārskatīšanai.

Sanāksmes laikā tika diskutēts par dažādiem risinājumiem, lai uzlabotu gan kompensējamo zāļu, gan nekompensējamo zāļu pieejamību pacientiem. Tā piemēram, nekompensējamo zāļu cenu veidošanās principu pārskatīšanā tika diskutēts par iespēju ierobežot recepšu un bezrecepšu zāļu maksimāli pieļaujamās cenas, ražotāju atlaižu piemērošanu, kā arī pārskatīt visu līdzšinējo aptiekas piecenojuma principu, paredzot tā vietā fiksētu samaksu par sniegto farmaceitisko aprūpi.

Kompensējamo zāļu sistēmā esošiem medikamentiem bija rosinājums pārskatīt cenu samazināšanas uz laiku mehānismu, paredzēt stingrākas sankcijas referento zāļu ražotājiem par zāļu pieejamības nenodrošināšanu, kā arī mazināt birokrātisko slogu, lai uz pastāvošajām cenām plašāku ietekmi sniegtu ģenēriskās zāles, biolīdzinieki un paralēli importētās zāles.

Tāpat sanāksmes laikā tika apspriestas iespējas mazināt reklāmas un aptiekās piemēroto atlaižu ietekmi uz neracionālu zāļu lietošanu, samazināt pievienotās vērtības nodokli medikamentiem un medicīnas ierīcēm, kā arī paredzēt prasību zāļu receptēs norādīt medikamenta starptautisko nepatentēto nosaukumu.

Pie šodien izskatītajiem jautājumiem detalizētākai izstrādei plānots atgriezties jūnija beigās.

*Farmācijas jomas konsultatīvā padome ir konsultatīva institūcija, kuras darbības mērķis ir iesaistīt farmācijas un veselības jomas nevalstiskās organizācijas farmācijas jomas politikas veidošanā un īstenošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI