DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aizvadīta diskusija par Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Piektdien, 31. maijā, Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijā (RTA) notika konference “Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumi” ar specifisko tēmu “Mobilitāte – transporta tīkla trūkumi un izaicinājumi no reģiona skatu punkta.”

Konferences gaitā centrālā tēma bija Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātās administratīvi teritoriālās reformas (ATR) iespējamā ietekme uz Latvijas transporta tīklu. Kā viena no galvenajām problēmām tika iezīmēta kvalitatīva un mobila sabiedriskā transporta trūkums, kā rezultātā tiek kavēta vairāku reģionu pieejamība. Diskusijas dalībnieki dalījās pārdomās, vai ATR varētu uzlabot reģionu sasniedzamību.  

Konference sākās ar diskusijas dalībnieku prezentācijām. RTA rektore Iveta Mietule runāja par reģionālo augstskolu lomu teritorijas attīstībā, savukārt Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs savā prezentācijā uzsvēra riskus, ar ko Latvijas pilsētām būs jārēķinās, kad tiks ieviesta reforma: “Runājot par ATR mērķiem, redzu divus svarīgus uzdevumus, kuriem pakārtoti citi mazākas nozīmes mērķi. Pirmais uzdevums – maksimāli ātros tempos uzlabot dzīves apstākļus reģionos, apturot iedzīvotāju aizplūšanu no tiem. Otrais – nodrošināt reģionu pašvaldībām investīciju pievilcību. Ja ATR negarantē rezultātus šajos divos virzienos, tā ir valsts resursu izšķērdēšanā. Pētot koncepciju, ko piedāvā VARAM, neguvu pārliecību, ka jaunajās robežās Rēzekne varēs labāk realizēt divus minētos mērķus, jo daļu no pilsētas naudas resursiem, kas paredzēti attīstības centra investīciju pievilcības palielināšanai, mums nāksies novirzīt sasniedzamības pilnveidošanai.”

Konference uzstājās arī SIA “PricewaterhouseCoopers” konsultāciju vadītājs Gusts Ašmanis, VARAM Reformu nodaļas vadītājs Arnis Šults, Kārsavas novada domes priekšsēdētāja Ināra Silicka un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Politikas daļas direktora vietnieks Jānis Lielpēteris.

Konferences otrajā daļā dalībnieki piedalījās paneļa diskusijā, ko vadīja Andris Miglavs.

Konference “Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumi” no 2019. gada 20. maija līdz 10. jūnijam notiek septiņās Latvijas pilsētās, katrā reģionā papildus detalizētāk apskatot vienu no prioritārajām jomām teritorijas attīstības veicināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI