DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pieejami pieci jauni valsts apmaksāti diabēta pacientu apmācības kabineti

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nacionālais veselības dienests (NVD) informē, ka Rīgā un noteiktos Latvijas reģionos jau vairāk nekā mēnesi pieejami pieci jauni cukura diabēta pacientu apmācības kabineti, kuros pacientiem ar cukura diabētu no valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošinātas apmācības par cukura diabēta paškontroli, insulīna uzglabāšanu un injekciju veikšanu, komplikāciju riska samazināšanu, kā arī veselīga uztura plānošanu un fiziskajām aktivitātēm.

Ja iepriekš diabēta apmācības kabineti Rīgā bija pieejami Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, tad šobrīd apmācības tiek veiktas arī Rīgas 1. slimnīcā.  

Vidzemes reģionā diabēta apmācības tagad tiek nodrošinātas arī Cēsu klīnikā, Limbažu slimnīcā un Ildzes Amoliņas ārsta praksē endokrinoloģijā un plānots, ka drīzumā darbu uzsāks diabēta apmācību kabinets arī Madonas slimnīcā. Savukārt Zemgales reģionā diabēta apmācības kabinets atvērts Daces Teterovskas ārsta praksē endokrinoloģijā. Tādējādi šobrīd visā Latvijā kopumā darbojas 17 diabēta apmācību kabineti 15 ārstniecības iestādēs.

Diabēta apmācības kabinetos pacienti var saņemt konsultāciju individuāli vai grupās ar ģimenes ārsta, endokrinologa vai bērnu endokrinologa nosūtījumu, ja apmācību veic pirmo reizi un ar endokrinologa vai bērnu endokrinologa nosūtījumu - ja apmācību veic atkārtoti.

Plašāka informācija par visiem diabēta apmācības kabinetiem un to atrašanās vietām pieejama NVD interneta vietnē www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi”  - “Diabēta pacientu aprūpe”.

Pērn diabēta apmācības kabinetu finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem tika novirzīti vairāk nekā 159 tūkstoši eiro, bet šogad paredzēti vairāk nekā 249 tūkstoši eiro.

2018. gadā diabēta apmācības kabinetus kopumā apmeklējuši teju 15 tūkstoši diabēta pacientu, savukārt šogad tajos plānots apmācīt uz pusi vairāk pacientu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI