DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas vēlēšanām pieteikts kandidāts varēs apstrīdēt balsu skaitīšanas rezultātus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 23.maijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, kas dod tiesības vēlēšanās pieteiktam kandidātam apstrīdēt balsu skaitīšanas rezultātus. 

Grozījumi noteic, ka vēlēšanu sarakstā pieteiktam kandidātam būs tiesības iepazīties ar balsu skaitīšanas protokolu un Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstrīdēt vēlēšanu iecirkņa komisijas lēmumu par balsu skaitīšanas rezultātiem. Savukārt CVK lēmumu kandidāts varēs apstrīdēt tiesā.   

Tāpat noteikts, ka kandidātam būs tiesības pārsūdzēt tiesā lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu. 

Tiesības apstrīdēt balsu skaitīšanas, kā arī vēlēšanu rezultātus pieteiktajiem kandidātiem jau ir paredzētas pašvaldību vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ar izmaiņām Saeimas vēlēšanu likumā veidosies saskanīgs regulējums ar pašvaldību un arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kā arī ar pašvaldību vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumu, teikts grozījumu anotācijā. 

Līdz šim balsu skaitīšanas rezultātus un lēmumu par vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu varēja apstrīdēt tikai kandidātu sarakstu iesniedzēji. 

Saeimas vēlēšanu likuma grozījumi rosināti, lai nodrošinātu Saeimas vēlēšanās pieteiktā kandidāta Satversmē garantētās vēlēšanu tiesības un tiesības uz taisnīgu tiesu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI