DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Izveidota pirmā ugunsdzēsības gaisa flote ES

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sagatavotos mežu ugunsgrēku riskam šajā vasarā, Komisija jaunās rescEU sistēmas ietvaros šodien atklāj pirmo ugunsdzēsības gaisa kuģu floti, lai cīnītos pret dabas katastrofām. Sākotnējā pārejas periodā RescEU flotē šobrīd ir iekļautas septiņas ugunsdzēsības lidmašīnas un seši helikopteri, un patlaban Komisija sadarbojas ar dalībvalstīm, lai tuvākajās nedēļās flotē iekļautu papildu resursus.

Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers sacīja: "rescEU ir konkrēta atbilde, Eiropas atbilde, lai palīdzētu tiem mūsu daudzajiem iedzīvotājiem, kuri saskaras ar dabas katastrofu draudiem. Mēs visi, eiropieši, bijām satriekti, kad pēdējo gadu laikā daudzi cilvēki zaudēja dzīvību mežu ugunsgrēkos — no Portugāles līdz Grieķijai. Eiropas solidaritātei ir jābūt vērstai uz iedzīvotāju aizsardzību un savstarpēju palīdzēšanu grūtos brīžos. rescEU piedāvā praktiskus risinājumus un apņēmīgi iedarbina Eiropas solidaritātes mehānismu.”

Humānās palīdzības un krīžu pārvarēšanas komisārs Hrists Stiljanidis piebilda: “Mežu ugunsgrēki negaida. Lai glābtu dzīvību un aizsargātu iedzīvotājus, ES un tās dalībvalstis ir apvienojušas spēkus un padarījušas rescEU par realitāti. Ar rescEU izveidi ir ieviests papildu “drošības tīkls” krīzes laikā. Esmu ļoti lepns par to, ka šovasar Eiropas mežu ugunsdzēsības flote kļūst par realitāti. Es vēlos pateikties visām dalībvalstīm, kas ir sniegušas savu ieguldījumu šajā flotē un līdz ar to mūs iespējami labi sagatavojušas šā gada ugunsgrēku sezonai.”

Ugunsdzēsības spējas

  • Jau piecas ES dalībvalstis, kuras pēdējos gados bieži ir skāruši mežu ugunsgrēki, ir nodevušas savas lidmašīnas un helikopterus 2019. gada rescEU pārejas perioda flotes rīcībā.
  • Sākotnējie resursi ietver 2 gaisa kuģus no Horvātijas, 1 gaisa kuģi no Francijas, 2 gaisa kuģus no Itālijas, 2 gaisa kuģus no Spānijas un 6 helikopterus no Zviedrijas.

Sagatavošanas un uzraudzības pasākumi nākamajai mežu ugunsgrēku sezonai

Papildus rescEU flotes izveidei Eiropas Komisija stiprina savas uzraudzības un koordinēšanas spējas, lai sagatavotos mežu ugunsgrēku sezonai.

  • ES Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centrs (ERCC), kurš strādā visu diennakti, vasarā tiks pastiprināts ar dalībvalstu ekspertu atbalsta vienību cīņai pret mežu ugunsgrēkiem.
  • ERCC vasarā regulāri rīkos videokonferences ar dalībvalstīm, lai apmainītos ar informāciju par ugunsgrēku risku visā Eiropā.
  • ES Copernicus satelītu sistēma tiks izmantota mežu ugunsgrēku ārkārtas situāciju kartēšanai.
  • Visas ES dalībvalstis un partnervalstis pulcējās ikgadējā mežu ugunsgrēku sanāksmē Briselē, lai sagatavotos nākamajai mežu ugunsgrēku sezonai.
  • Pēdējo mēnešu laikā ir rīkotas vairākas praktiskās mācības par mežu ugunsgrēkiem. Tās ietver MODEX praktiskās mācības par civilo aizsardzību un mežu ugunsgrēkiem, kurās piedalījās eksperti un glābēju komandas no dažādām ES valstīm, kuri no 2019. gada 7. aprīļa līdz 10. aprīlim tikās Cresas salā (Horvātija). Vēl mācības tika rīkotas Splitā (Horvātija) un Ēksanprovansā (Francija).

Ilgtermiņa mērķis ir papildu spēju un resursu pievienošana un līdz ar to spēcīgākas rescEU rezerves izveide.

Pēdējos gados Eiropa ir piedzīvojusi smagas dabas un cilvēka izraisītas katastrofas: mežu ugunsgrēkos, plūdos, vētrās un zemestrīcēs 2018. gadā bojā gāja vairāk nekā 100 cilvēku. Lai labāk varētu aizsargāt grūtībās nonākušos iedzīvotājus, rescEU nostiprina Savienības kopējās spējas novērst katastrofas, kas pašlaik skar mūsu sabiedrību, sagatavoties tām un reaģēt uz tām.

Konteksts

Kāpēc rescEU tika izveidots?

ES civilās aizsardzības mehānisma pamatā līdz šim bija sistēma, ar kuras palīdzību ES koordinē dalībvalstu brīvprātīgos ieguldījumus un novirza tos valstij, kas ir lūgusi palīdzību. Palīdzības piedāvājumus koordinē Eiropas Ārkārtas reaģēšanas koordinācijas centrs, kas atrodas Briselē. Pēdējo gadu laikā ārkārtēji laika apstākļi un jauni apdraudējumi ir radījuši smagu slogu dalībvalstu spējām savstarpēji palīdzēt, jo īpaši tad, ja vairākas dalībvalstis vienlaicīgi saskaras ar viena un tā paša veida katastrofu. Šādos gadījumos, kad resursi bija ierobežoti vai nebija pieejami, Eiropas Savienībai nebija rezerves spēju palīdzēt krīzes pārņemtajām dalībvalstīm.

Plašāka informācija

Faktu lapa

Jautājumi un atbildes — ES, kas aizsargā: ES plāns stiprināt civilo aizsardzību ir stājies spēkā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI