DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Nozaru profesionāļi viena gada laikā varēs iegūt skolotāja kvalifikāciju

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sekmētu talantīgu un motivētu jaunu skolotāju ienākšanu skolās un risinātu skolotāju trūkumu,  Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar augstskolām un sadarbības partneriem uzsākusi pedagogu izglītības reformu, veidojot viengadīgu programmu skolotāja kvalifikācijas iegūšanai.

Izglītības un zinātnes ministrija turpina veidot konceptuāli jaunu pedagogu izglītības sistēmu Latvijā, kas balstīta sabiedrībai svarīgās vērtībās un atbilst jaunajam mācību saturam. Tā integrēs pedagogu izglītību ar pētniecību, padarīs to elastīgāku, spējīgu ātri reaģēt un pielāgoties darba tirgus prasībām un tehnoloģiju attīstībai. Ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) investīciju atbalstu notiek jaunu, spēcīgu un starptautiski konkurētspējīgu studiju programmu izveide, mainot studiju saturu, lai  sagatavotu jaunos pedagogus, kuri strādās ar skolēniem atbilstoši jaunajam mācību saturam un pieejai.

Pašreizējais sadrumstalotais studiju programmu piedāvājums nenodrošina skolotāju izglītības vienotu attīstību un virzību visā valstī, kā arī neveicina skolotāju ataudzi. Tāpēc tiek radīta jauna pieeja skolotāju sagatavošanai, centrā liekot viengadīgu studiju programmu skolotāja kvalifikācijas iegūšanai.

Veidojot programmu, augstskolas pārņems pieredzi, kas ir attaisnojusies ārvalstīs un ko līdz šim Latvijā piedāvājusi “Iespējamās misija” - darba vidē balstītas mācības tiem, kuri jau ieguvuši augstāko izglītību kādā jomā. Jauno studiju programmu izstrādā Latvijas Universitāte sadarbībā ar Liepājas Universitāti, Daugavpils Universitāti un “Iespējamo misiju”. Studiju programmas īstenošanu paredzēts sākt 2020.gadā.

“Mums ir svarīgi nodrošināt kvalitatīvas izglītības iespējas ikvienam skolēnam. Laikmeta izaicinājumi pieprasa pārmaiņas ne tikai izglītības saturā, bet arī jauno skolotāju sagatavošanā. Šāda studiju programma jau augstāko izglītību ieguvušajiem ļaus piesaistīt nozares speciālistus darbam skolā. Īpaši svarīgi tas ir STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes, matemātika) priekšmetos, kur ir izteikts skolotāju trūkums,” uzsver Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktora vietniece augstākās izglītības jomā Dace Jansone.

Jaunā pieeja skolotāju sagatavošanai balstīsies uz vienotu komunikāciju kandidātu piesaistē un pretendentu rūpīgu atlasi, kā arī mācīšanos, strādājot skolā un vienlaikus saņemot mentora atbalstu. Jaunās studiju programmas īstenošana aptvers visu Latviju, tāpēc plānota vienota skolu un to vakanču apzināšana. Paredzēts nodrošināt arī papildu atbalstu šīs studiju programmas absolventiem, uzsākot patstāvīgu darbu skolā.

“Jaunā pieeja skolotāju sagatavošanā katru gadu visā Latvijā ļautu darbam skolās piesaistīt vismaz 100 motivētus skolotājus, kuriem darbs skolā ir mērķtiecīga un apzināta izvēle un kuru spējas prasmīgi mācīt savu mācību priekšmetu sakņojas jau augstākajā izglītībā gūtās zināšanās,” uzskata piedāvājuma izstrādē iesaistītā nodibinājuma “Iespējamā misija” valdes priekšsēdētāja Edīte Millere.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI