DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Budžeta komisija atbalsta lielāku akcīzes nodokli saldinātajiem dzērieniem

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No nākamā gada vidus bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem plānots palielināt akcīzes nodokļa likmi. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 15.maijā, otrajam lasījumam atbalstītais priekšlikums grozījumiem akcīzes nodokļa likumā.

Atbalstītais priekšlikums paredz, ka dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 litriem likme ir 7,40 eiro, dzērieniem ar cukura saturu no pieciem līdz astoņiem gramiem uz 100 litriem – 10 eiro, bet dzērieniem ar cukura saturu no astoņiem gramiem uz 100 litriem – 30 eiro.

Patlaban akcīzes nodokļa likme bezalkoholiskajiem dzērieniem ir 7,40 eiro par 100 litriem dzēriena.

Priekšlikums rosināts, lai iedzīvotāji samazinātu bezalkoholisko dzērienu ar lielu cukura daudzumu ikdienas patēriņu, jo tieši neveselīgs uzturs ar augstu cukura, arī sāls un piesātināto tauku daudzumu ir viens no hronisko neinfekcijas slimību riska faktoriem.

Pasaules Veselības organizācija rekomendācijās norādījusi, ka labākā prakse ir ieviest diferencētu akcīzes nodokli atkarībā no produktu uzturvērtības. Tas sniegšot iespēju patērētājam izvēlēties veselīgākus produktus, savukārt uzņēmumus mudinātu ražot produktus ar mazāku, piemēram, cukura, daudzumu, šodien deputātus informēja Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa.

Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Ilmārs Šnucins deputātiem norādīja, ka, atbalstot ierosinājumu, nodokļa likme saldinātajiem dzērieniem būs lielāka nekā atsevišķiem alkoholiskajiem dzērieniem, piemēram, alum, un tas neesot korekti. Jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs FM rosina skatīt kontekstā ar kopējo nodokļu politiku.         

Lai akcīzes nodokļa likuma grozījumi stātos spēkā, tie Saeimā jāpieņem otrajā un trešajā lasījumā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI