DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andris Pelšs: Latviju un Japānu vieno kopīgas vērtības, aktīvs politiskais dialogs un augoša ekonomiskā sadarbība

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 13.-14. maijā vizītē Japānā pēc Japānas puses ielūguma uzturējās Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs. Vizītes gaitā valsts sekretārs tikās ar Japānas parlamentāro ārlietu viceministru Kendži Jamadu (Kenji Yamada), Ārlietu ministrijas Eiropas lietu ģenerāldirektoru Jasuši Masaki (Yasushi Masaki), kā arī Japānas-Latvijas parlamentārās sadarbības grupas vadītāju Hirofumi Nakasoni (Hirofumi Nakasone) un grupas deputātiem.

Lai pārrunātu sadarbības intensificēšanu ekonomikā, A. Pelšs tikās ar Japānas biznesa federācijas Keidanren Eiropas komitejas priekšsēdētāju Hitoši Oči (Hitoshi Ochi) un lielākās Āzijas investorkompānijas Latvijā – Mitsui & Co. pārstāvjiem. Valsts sekretārs aicināja uzņēmējus aktīvi izmantot iespējas, ko sniedz ES-Japānas Ekonomiskās partnerības nolīgums, kas stājās spēkā 1. februārī un jau šobrīd statistiski apliecina tirdzniecības apjomu pieaugumu starp Japānu un ES dalībvalstīm. Tāpat vizītes ietvaros valsts sekretārs piedalījās Vasedas Universitātes un Latvijas vēstniecības Japānā organizētā apaļā galda diskusijā par aktuālajām norisēm ārpolitikā, ko apmeklēja arī apmaiņas studenti no Latvijas. Vizītes noslēgumā A. Pelšs sniedza interviju vienam no vadošajiem Japānas medijam JIJI Press.

Ar Japānas amatpersonām tika pārrunāts plašs jautājumu loks – divpusējās attiecības, reģionālie drošības izaicinājumi, Japānas sadarbība ar ES un NATO, kā arī citi starptautiskās dienaskārtības jautājumi, tostarp, ANO Drošības padomes reforma. Japānas puse atzinīgi novērtēja, ka Latvija bija pirmā ES dalībvalsts, kas ratificēja ES-Japānas Stratēģiskās partnerības nolīgumu. Savukārt valsts sekretārs apliecināja ES interesi turpināt padziļināt sadarbību ar Japānu, tai skatā aizsardzības, savienojamības un daudzpusējo attiecību jautājumos.

Abu valstu amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvija un Japāna ir līdzīgi domājoši stratēģiskie partneri, kurus vieno kopīgas vērtības un principi. Tika uzsvērts, ka divpusējā sadarbība kļūst arvien intensīvāka, ko iezīmē aktīva vizīšu apmaiņa augstākajā līmenī. A. Pelšs atzinīgi novērtēja, ka Japānas premjerministrs Šinzo Abe (Shinzo Abe) bija pirmais ārvalstu līderis, kurš apmeklēja Latviju Simtgades gadā.

Valsts sekretārs apsveica Japānu ar jaunās, vēsturiskās ēras Reiwa sākšanos, kā arī apliecināja, ka ir saņemts ielūgums Valsts prezidentam oktobrī apmeklēt jaunā Japānas imperatora Naruhito kronēšanas ceremoniju. Tāpat A. Pelšs uzsvēra nepieciešamību turpināt sadarbību Baltijas valstu un Japānas jeb “3+1” dialoga formātā un ielūdza Japānas partnerus uz formāta nākamo sanāksmi šī gada rudenī Rīgā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI