DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. maijā, 2019
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iekšlietu ministrs: EP vēlēšanu organizēšanā jāpārņem Saeimas vēlēšanu prakse

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, analizējot sagatavošanās darbus pirms 25. maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām, uzskata, ka ir nepieciešams virzīt grozījumus vēlēšanu procesu regulējošajos normatīvos aktos un sagatavot tehnoloģiskos risinājumus, lai nodrošinātu vēlētāju elektronisku reģistrēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ieradies balsot.

“Uzskatu, ka esošais regulējums ierobežo vēlētāju tiesības un tas arī atspoguļojas vēlēšanu apmeklējuma statistikā,” uzskata iekšlietu ministrs. Elektroniskā reģistrēšana iecirknī nozīmētu arī to, ka pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām netiktu izsūtīti paziņojumi par vietu, kur persona var vēlēt. “Pirms Saeimas vēlēšanām netiek sūtīti paziņojumi un persona savu politisko izvēli var izdarīt jebkurā iecirknī, tāpēc arī šāda prakse būtu ieviešama Eiropas Parlamenta vēlēšanās,” rezumē S. Ģirģens.

Attiekšanās no pirmsvēlēšanu paziņojumu, kuros minēta informācija par vēlēšanu iecirkni, sūtīšanas novērstu starpgadījumus, kas saistās ar paziņojumu nesaņemšanas gadījumiem, kā arī attiekšanās no šādas sistēmas ļautu ietaupīt finanšu līdzekļus.

“Ir daudz citu veidu, kā efektīvāk un lētāk uzrunāt iedzīvotājus, lai informētu iedzīvotājus par iespējām piedalīties vēlēšanās, piemēram, informēšana izmantojot sociālos tīklus, radio, TV, kā arī vides reklāmas,” uzsver iekšlietu ministrs. Šobrīd paziņojumu nosūtīšanas un administratīvās izmaksas kopā sastāda 953 805 eiro ar PVN. Iekšlietu ministrs uzskata, ka šāds naudas līdzekļu izlietojums ir neracionāls un minētie līdzekļi būtu izmantojami lietderīgāk iedzīvotāju vajadzībām un interesēm.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) plāno sagatavot Vēlēšanu reģistra likuma grozījumus, nosakot informācijas nosūtīšanas prioritāti uz iedzīvotāju oficiālo elektronisko adresi.

Jāatgādina, ka par informatīvo paziņojumu piegādāšanu iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums ar SIA “Reller” par 311,750 eiro, kurš veicis sūtījumu piegādi 1 388 858 personām. Apkopojot iedzīvotāju sūdzības par nesaņemtiem paziņojumiem, vēlēšanu paziņojumu piegādātājam ir piemērots līgumsods par darbu kavējumu 10% no līguma summas, t.i. 29 860,45 eiro apjomā. Ar VAS “Latvijas Pasts” 2019. gada 13. maijā tika noslēgts līgums par otrā etapa sūtījumu piegādi tām personām, kuras mainījušas deklarētās dzīvesvietas adresi vai arī uz vēlēšanu dienu sasniegs 18 gadu vecumu. Paredzamais piegādes apjoms līdz 19 000 personu;

Personas, kuras nav saņēmušas paziņojumus par savu vēlēšanu iecirkni un kārtas numuru sarakstā, ir aicinātas izmantot PMLP bezmaksas e-pakalpojumu "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana" (https://epak2.pmlp.gov.lv/vrepak/IecNoskaidrosana/Iec00), ko lietotājs var izmantot bez autentifikācijas, norādot tikai savu vārdu, uzvārdu un personas kodu. Vēlēšanu iecirkni un kārtas numuru vēlētāju sarakstā var noskaidrot arī zvanot uz Centrālās vēlēšanu komisijas tālruni uzziņām 67049999.  PMLP darbinieki , komunicējot ar vēlētājiem un vēlēšanu komisiju locekļiem, sniedz informāciju par vēlēšanu iecirkņa noskaidrošanas un vēlēšanu iecirkņa maiņas iespējām. Tāpat PMLP teritoriālo nodaļu darbiniekiem ir uzdots veikt vēlēšanu iecirkņa noskaidrošanu klienta vārdā, ja attiecīgais klients ir vērsies PMLP, lai informētu par uzaicinājuma uz 2019.gada 25.maija EP vēlēšanām nesaņemšanu.

Papildus savu Eiropas Parlamenta vēlēšanu iecirkni var uzzināt jebkurā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajām nodaļām, vērošoties gan klātienē, gan telefoniski. Tāpat informāciju par vēlēšanu iecirkni var saņemt, zvanot pa PMLP informatīvo tālruni +371 67209400

Reaģējot uz iedzīvotāju sniegto informāciju par paziņojumu nesaņemšanu, informācija par vēlēšanu iecirkņa noskaidrošanu un tā maiņu sadarbībā ar Eiropas Parlamenta biroju Latvijā, kā arī Centrālo Vēlēšanu komisiju izplatīta gan Latvijas sabiedriskajos medijos (radio, TV), gan interneta vidē.        

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI