DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. maijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

"Muzeju naktī 2019" Latvijas Bankas zināšanu centra "Naudas pasaule" durvis būs atvērtas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad ikviens "Muzeju nakts 2019" apmeklētājs aicināts apmeklēt Latvijas Bankas zināšanu centru "Naudas pasaule" K. Valdemāra ielā 2A, Rīgā, kas iekārtots vēsturiskajās Latvijas Bankas naudas glabātavas telpās un piedāvās interesantas un izziņu veicinošas aktivitātes lieliem un maziem.

"Naudas pasaules" durvis 18. maijā būs atvērtas jau no plkst.16.00 un līdz pusnaktij, un ikviens, kas interesējas par naudu, ekonomiku un personisko finanšu labāku pārvaldību, aicināts doties pārsteigumiem pilnā ekskursijā.

Mazākajiem apmeklētājiem īpaši interesanti būs uzzināt, kādi mehānismi sargā 3.5 tonnas smagas seifa durvis, kas "vēderā" bankomātam, kā izskatās investīciju zelta stienis. Lielākiem apmeklētājiem būs iespēja izdibināt, kā nauda rodas, iepazīties ar naudas ceļiem pasaulē un laiku lokos un izprast naudas un tās vērtības nozīmi tautsaimniecībā un ikviena cilvēka dzīvē.

Ja uz iekļūšanu zināšanu centrā būs mazliet jāpagaida, šo laiku aizpildīs interesantas nodarbes – apmeklētājus sarunā iesaistīs improvizators Rihards Čerkovskis, kurš sagatavojis etīdes un viktorīnas par naudas tēmu, savukārt burvju mākslinieks Robijs Trankalis mēģinās radīt naudu citādi, nekā par tās tapšanu stāsta zināšanu centrā. Pasākuma apmeklētāji varēs nosūtīt uz mājām, saviem tuviniekiem vai draugiem īpašas pastkartes.

Gatavojoties apmeklējumam, ikviens (īpaši katrs mazais ciemiņš) aicināts pirms tam virtuāli izstaigāt centrālo banku ar spēles "Kas bankā iekšā?" palīdzību (sk. https://www.naudasskola.lv/kas-banka-ieksa/).

"Naudas pasaule" ir interaktīvs finanšu izglītības un informācijas centrs katram, kas interesējas par naudas politiku, apriti un vēsturi. "Naudas pasaules" mērķis ir rosināt cilvēkus saskatīt un pārdomāt naudas ceļus un izprast naudas nozīmi tautsaimniecībā.

Ekspozīcija veidota cilvēkiem ar priekšzināšanām vismaz pamatskolas līmenī. Taču tās saturs izprotams un noderīgs ikviena vecuma cilvēkam, kurš lieto naudu un interesējas par tās ietekmi. Informācija sniegta latviešu, krievu un angļu valodā, tādējādi "Naudas pasauli" var pilnvērtīgi iepazīt gan Latvijas iedzīvotāji, gan ārvalstu viesi.

Interesanti fakti par "Naudas pasauli"

  • "Naudas pasaule" iekārtota vēsturiskajās Latvijas Bankas naudas glabātavas telpās.
  • Ekspozīcija izvietota divos stāvos 530 m2 platībā.
  • Telpās saglabāti seifu skapji un divstāvu seifu telpas oriģinālās durvis, kas sver 3.5 tonnas.
  • Pirmā interesentu grupa "Naudas pasauli" apmeklēja 2005. gada 1. martā.
  • Ņemot vērā lielo apmeklētāju skaitu, Latvijas Banka izveidoja valstī pirmo publiskā apmeklējuma elektronisko reģistru, kura jaunākā versija tiek izmantota arī pašlaik.
  • "Naudas pasauli" apmeklējuši visi atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti un vairāk nekā 102 000 apmeklētāju.
  • Izstādes garākais vada savienojums pārsniedz 2 km un ļauj darbināt Pārdaugavā novietotu drošības dienesta novērošanas kameru pie naudas glabātavas ēkas.
  • Seifa telpām nav atveramu logu, tāpēc katru dienu apmeklētājiem tiek piegādāti aptuveni 100 000 m3 svaiga (uzsildīta vai atdzesēta) gaisa.

Virtuālo ekskursiju "Naudas pasaulē" sk. https://www.naudasskola.lv/lv/content/naudas-pasaules-ekspozicija#overlay-context=.

Latvijas Bankas ēka un izstādes telpas pieejamas arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

"Muzeju nakts 2019" programmu un objektus sk. http://muzeju-nakts.lv/lv/programma/muzeju-nakts-2018-programma-rīga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI